DriveGreen magazin - Green je IN

Da li na placu može da se kupi dobar polovnjak i zašto ne

Na pitanje zašto na placevima nema dobrih polovnjaka bi najbolje moglo da se odgovori pitanjem – a zašto bi ih bilo?

Da li kupiti polovan auto na placu

Na pitanje zašto na placevima nema dobrih polovnjaka bi najbolje moglo da se odgovori pitanjem – a zašto bi ih bilo?

Po pravilu na placeve se dovoze automobili koji u inostranstvu mogu da se kupe za najmanji mogući iznos. Uglavnom se traže što noviji automobili po godištu, a sa što većom pređenom kilometražom. Kolikom kilometražom? U pitanju su kilometraže u koje običan smrtnik ne može da poveruje.

Lično sam bio svedok tako drastičnih slučajeva da se automobilu koji je prevalio više od 900.000 kilometara (da, skoro milion kilometra) kilometraža vraća na manje od 200.000! U tom konkretnom slučaju bio je u pitanju taksi koji je bio oblepljen folijom. Kada je ona skinuta, ostala je praktično nova karoserija, a posle malo sređivanja i enterijer je bio doveden u pristojno stanje. Ovo je drastičan primer, ali suština je ista.

Pa šta onda kupac da radi? Kako da se zaštiti od prevaranata? Skoro mi je jedan poznanik koji se bavi dovoženjem automobila iz inostranstva, od kojeg sam čuo mnogo strašnije stvari od ove koju sam ispričao, dao dobar savet. Kada dođete na plac, pitajte gde je gazda. Ako je tu, izađe predstavi se, popriča sa vama, možda tu nešto i možete da odaberete.

"Naravno da trgovac nešto želi da zaradi, ali zaista mali broj njih pravi razliku između trgovine i prevare"

Nisu svu prevaranti. Naravno da trgovac nešto želi da zaradi, ali zaista mali broj njih pravi razliku između trgovine i prevare. U većini slučajeva gazde nema, niko ne zna gde je, ni kada se vraća. Otišao da odnese tetki lek... Naravno, niko neće ni da vam da njegov broj telefona. To je jasan znak da je u pitanju „trgovac“ koji se od svojih mušterija krije sa veoma dobrim razlogom.

Ako na placu kojim slučajem ugledate automobil koji vam se čini prihvatljivo, a svi „papiri“ vas ubeđuju da je kilometraža „prava“, lako možete da napravite još jedan mini test. Pogledajte kako se u zemlji porekla kreću cene za isti model, sa sličnom kilometražom, opremljenošću i motorom.

Kada na tu cenu dodate obavezne dažbine koje su na njega plaćene prilikom uvoza, obično ćete doći do zaključka da bi on morao ovde da bude dosta skuplji. To vrlo jasno ukazuje na neku prevaru. Ili je auto prešao tri puta veću kilomertražu od navedene, ili je bio havarisan. Bolje da ne znate šta je...

Ovako kada pišem, sve ovo mi zvuči pomalo površno, jer cela tema je mnogo veća od jednog bloga. To je tema kojoj može da se posveti čitavo jedno istraživanje, ali opet bi došli do istog zaključka – nemojte da očekujete da ćete na placu za par hiljada evra kupiti automobil sa dizel motorom u kojem ćete slatko da se navozate. Nije nemoguće, ali nije nemoguće ni da dobijete sedmicu na lotou. Treba samo malo sreće... |