DriveGreen magazin - Green je IN

Da li se proizvođači automobila odriču “tač” komandi?

Dobro, možda je isuviše očekivati da komande osetljive na dodir nestanu iz automobila. Šta više, to ne bi imalo ni smisla, ali njihova smislenija upotreba izgleda da se nazire…

Komande u automobilima

Dobro, možda je isuviše očekivati da komande osetljive na dodir nestanu iz automobila. Šta više, to ne bi imalo ni smisla, ali njihova smislenija upotreba izgleda da se nazire…

Volkswagen je najavio da sa upravljača svojih automobila izbacuje komande osetljive na dodir. Po rečima nemačkog automobilskog giganta, do takve odluke su došli jednostavnim anketiranjem svojih kupaca koji su bili prilično jasni – “tač” komande su na obruču upravljača višak. Ispostavilo se ono što većina specijalizovanih automobilskih novinara ponavlja već izvesno vreme – na obruču upravljače se nalaze komande koje se koriste bez gledanja, pa nikako ne mogu to da budu paneli ostljivi na dodir.

Naime, sva suština komandi na upravljaču je da pojednostave vožnju. Da dok su vam ruke na upravljaču, a pogled na putu ispred automobila, promenite muzičku numeru, smanjite jačinu ozvučenja, ili se javite na telefon. I sve to bez gledanja u te komande, već samo rutinskim opipavanjem samih tastera. Sve to, kada su tač komande u pitanju, nije moguće.

novi volkswagen golf cena 1

A potpuno je jasno i zašto su uvedene – zato što su “dobra fora”. Super je u salonu kada prodavac pokaže kako i na upravljaču postoje neke komande osetljive na dodir, pa se prosečan kupac zaleti, kupi automobil, da bi tek kasnije ukapirao da mu je takav gedžet već dosadio. I to ne u smislu da mu više nije zanimljiv, već da mu pravi probleme. Meni lično su komande osetljive na dodir na upravljaču vrlo komplikovane za upotrebu, jer automobil u vožnji ne miruje, pa se često aktivira neštošto ne želite.

Da ne pričam o situacijama na parkingu kada se upravljač okreće sa jednog na drugi kraj, ili se to, još gore, čini jednom rukom. To su situacije kada mahinalno promenite muziku, pa se sa Rock radija prebaci frekvncija na Bum Bum radio, krenu oni najgori narodnjaci, a baš u tom trenutku ste ponovo pozvali šefa sa kojim ste maločas završili telefonski razgovor.

novi volkswagen golf cena 3

To je manje loš scenario, samo će šef misliti da nemate muzičkog ukusa. Šalu na stranu, mnogo gore je to što tač komande na upravljaču od vozača traže više koncentracije za njihovu upotrebu, a to nikako ne doprinosi bezbednosti u saobraćaju.

Čekamo šta u budućnosti planira Mercedes. Čini se da oni od svojih komanadi osetljivih na dodir na upravljaču ne odustaju, a prilično su mukotrpne za korišćenje. U Land Roveru su našli neko kompromisno rešenje – postoji neka vrsta komandi koje menjaju funkciju, ali ipak ih je potrebno pritisnuti kako bi se potvrdila komanda.

Očigledno je da proizvođači testiranjima uviđaju ono što svako drugi ustanovi posle nekoliko dana za upravljačem, ali trandovi su neumoljivi. Računaju - dok god postoje ljudi koji će zarad mode nositi neudobnu obuću i odeću, biće i onih koji će kupovati po istom principu i automobile. Bilo da u to tač komande na upravljaču ili točkovi od 22 inča na vozilu sa povišenim klirensom. I, nažalost, u pravu su. Ipak, odluka jednog od najracionalnijih proizvođača na tržištu, Folksvagena, je prva mala pobeda zdravog razuma nad praćenjem trendova bez ikakovog racionalnog osnova. |