DriveGreen magazin - Green je IN

Da li ste za čašu vina iz epruvete?

Ne hvala - bio bi logičan odgovor većine. Onda mi nije jasno zašto kupci automobila pristaju da im se nudi veštački zvuk motora...

Zvuk električnih automobila

Ne hvala - bio bi logičan odgovor većine. Onda mi nije jasno zašto kupci automobila pristaju da im se nudi veštački zvuk motora...

A stvar je prilično ista -da vam neko uz nedeljni ručak sipa čašu najlepšeg vina koje ste ikada probali, uživali bi u njemu samo do onog trenutka kada saznate da je ono zapravo iz epruvete. Da u njegovom stvaranju nije učestvovalo ni jedno jedino zrno grožđa, a da je šmek odležavanja u buretu zamenjen... Ko zna čime. Pa kako to onda kupac pristane da izbroji u nekim slučajevima i više od 100.000 evra, a da pritom zna da zvuk motora dolazi iz zvučnika stereo uređaja?

Priznajem, vozio sam takve automobile i uživao sam u tom veštačkom zvuku. Šta više, fenomenalan je! Ne znam kako taj softver radi, ali znam da radi! Pun gas, ulazak u blokadu, kočenje motorom, međugas... Sve zvuči fantastično. Sada sam sebi izgledam kao licemer. Kritikujem, a uživao sam... Da li sam se „izvukao“ ako kažem da nisam kupio takav automobil, već da mi je bilo u opisu radnog mesta da ga vozim?

"Klinci me gledaju puni nerazumevanja kada im pričam ovakve stvari. Tipa – u čemu je problem što nije pravi zvuk, ako se dobro čuje?"

Da kupujem auto po toj ceni, sigurno bih odabrao neki sa „pravim“ zvukom. Ali vremena se menjaju, a koliko sam uspeo da shvatim, polako postajem dinosaurus. Iako je i moja generacija odrastala na video igrama, neki novi klinci me gledaju puni nerazumevanja kada im pričam ovakve stvari. Tipa – u čemu je problem što nije pravi zvuk, ako se dobro čuje?

Ko zna možda su u pravu...Očigledno je da će u budućnosti svi automobili biti električni. Oni sportski će imati veštački zvuk, oni manje sportski neće, sve do trenutka dok se neki treći klinci ne budu pitali kakav je to zvuk, čemu služi i gde može da se isključi.

Verovatno će tada automobili sami upravljati, pa će i zvuk motora zaista postati nešto tako obično i nezanimljivo. Tada će nam ostati uglavnom samo pivo i fudbal, ako se i tu ne dese neke značajnije promene kao i u auto industriji.  |