Volta električni kamioni - ekološki, moderni i bezbedni

Predstavljena dva nova električna Volta kamiona iz game Zero, nosivosti 7,5 i 12 tona. Do sad naručeno preko 6.000 električnih kamiona. Glavni cilj – drastično smanjenje emisije CO2

Volta električni kamioni

Kompanija Volta Trucks predstavila je nove varijante modela Zero, iz game potpuno električnih vozila, nosivosti od 7,5 i 12 tona. Kamioni su dizajnirani u studijima Astheimer Design u Vorviku (Velika Britanija), dugogodišnjeg Voltinog partnera. Vizuleno, noviteti imaju sličnosti sa modelom nosivosti 16 tona, ali donose određene evolucija. Oba nova kamiona vizuelno su identična kad je reč o prednjem delu, dok su pozadi prilagođni nosivosti, sa izmenama u šasiji i broju osovina.

elektricna volta zero 1

Volta je već i sa većim modelom postala poznata zbog koncepta brige za vozačevo okruženje, pa tako i noviteti pružaju udobnost i premijum osećaj uz nisku posiziju sedenja, omogućena novom konstrukcijom koju ne ograničava pozicija motora sa unutrašnjim sagorevanje, što je slučaj kod vozila drugih proizvođača. U novim Volta Zero kamionima, nivo pogleda vozača nalaziće se na 1,8 metara, što će, uz vidokrug od 220 stepeni, dodatno olakšavati pregled prilikom vožnje u urbanim sredinama.

Volta je kompanija koja se proslavila modelom od 16 tona nosivosti, sa dometom vožnje od 150 do 200 km sa jednim punjenjem baterije (uz maksimalnu brzinu do 90 km/h) i brojnim bezbednosnim sistemima u kamionima koji olakšavaju vožnju u gradskim sredinama. Prema procenama menadžemnta kompanije, Volta bi sa svojim vozilima do 2025. godine mogla da učestvuje u smanjenju emisije CO2 u atmosferu sa umanjenjem od 2,5 miliona tona.

elektricna volta zero 2

Optimizam se bazira na sve većim porudžbinama, a u novembru prošle godine logistrički gigant DB Schenker poručio je 1.470 električnih kamiona iz Volte. Prema dosadašnjim procenama, Volta je primila porudžine za ukupno 6.000 kamiona, u vrednosti od oko 1,3 milijarde evra.

Plan je da se u 2023. godine proizvede 5.000 primeraka vozila iz game koja bi trebalo da sadrži verzije u okviru četiri nosivosti – 7,5, 12, 16 i 18 tona. Do 2025. godine, obim proizvodnje bi trebalo da poraste na 27.000 primeraka. |