DriveGreen magazin - Green je IN

Citroen e-C3 ulazi u trku u klasi pristupačnih električnih automobila

Citroen je promovisao potpuno novi e-C3, koji će pomeriti neke granice i pridružiti se Dacia modelu Spring u trci najpristupačnijih električnih automobila

Citroen je promovisao potpuno novi e-C3, koji će pomeriti neke granice i pridružiti se Dacia modelu Spring u trci najpristupačnijih električnih automobila

Potpuno novi Cotroen C3 će akcenat staviti na električni pogon i nisku cenu. Novitet je baziran na novoj platformi koja omogućava i ugradnju benzinskih motora, čija promocija je najavljena za kasnije. Ipak, za sada je fokus na električnom pogonu.

novi citroen e c3 elektricni citroen 4

Motor modela e-C3 će električnom energijom da se snabdeva iz 44kWh baterije smeštene ispod zadnje klupe. U pitanju je nešto jeftniji LFP (lithium ferro phosphate) tip baterije, a u daljem redukovanju troškova Citroen je odlučio da automobil ne oprema ni toplotnom pumpom koja redukuje potrošnju energije.

novi citroen e c3 elektricni citroen 3

Sve su to kompromisi koji će omogućiti konkurentnu cenu, ali po proceni francuskih stručnjaka, ne po cenu praktičnosti. Naime, procene su da većina vozača u ovoj klasi dnevno ne prevaljuje mnogo više of 50 kilometara, tako da je najavljena autonomija od 320 kilometara sasvim zadovoljavajuća.

novi citroen e c3 elektricni citroen 1

Ono na čemu se nije štedelo je brzina punjenja, a to je od velikog značaja za svakodnevnu praktičnost. Tu je punjenje od 100 KW, koje omogućava da baterija od 20 do 80 odsto kapaciteta bude dopunjena za samo 26 minuta. Na punjaču od 7,4 kW punjenje se obavlja za četiri sata. Plan je da se u ponudi kasnije nađe još jeftinija verzija sa baterijom koja omogućava autonomiju od 200 kilometara.

novi citroen e c3 elektricni citroen 6

Pogon daje elektromotor od 112 konjskih snaga koji obezbeđuje ubrzanje do sto kilometara na čas za solidnih 11 sekundi, dok je maksimana brzina ograničena na sasvim prihvatljivih 135 kilometara na čas.

novi citroen e c3 elektricni citroen 7

Iako je nova karoserija skoro istih dimenzija kao i kod prethodnog modela C3, za 70 milimetara viša linija krova obezbeđuje bolju organizaciju prostora i veći komoditet. Jedna od većih inovacija je potpuno odsustvo instrument table koju menja “hed ap” displej, a na vrhu centralne konzole se nalazi ekran dijagonale 10 inča. |