DriveGreen magazin - Green je IN

Dupla premijera iz Mercedesa – Unapređeni GLA i GLB

Unapređeni Mercedes kompaktni krosover-SUV modeli GLA i GLB donose obilje tehničnih i stilskih inovacija koje ih čine i dalje najkonkurentnijima u klasi

Unapređeni Mercedes kompaktni krosover-SUV modeli GLA i GLB donose obilje tehničnih i stilskih inovacija koje ih čine i dalje najkonkurentnijima u klasi

Mercedes-Benz značajno unapređuje kompaktne model GLA i GLB brojnim inovacijama i obimnijom standardnom opremom. Nov je dizajn prednjeg dela oba modela, unapređeni su motori, a enterijer je dobio najnoviju interpretaciju popularnog Mercedesovom MBUX multimedijalnog sistema.

Novi Mercedes GLA pleni dizajnom i tehničkim poboljšanjima

Novitetu je dodat i modernizovan svetlosni potpis u standardnim LED prednjim farovima visokih performansi i LED zadnjim svetlima. Mercedes-Benz proširuje opseg opcija novom Spectral Blue bojom i četiri dodatna dizajna točkova. U osnovnoj komponenti, novi GLA stoji na 17-inčnim aluminijumskim felnama sa pet krakova u crnoj boji visokog sjaja sa okrenutim površinama visokog sjaja. Dostupni su i opcioni točkovi od 18 do 20 inča

23c0097 001

Samostojeći dupli ekran jedan je od vrhunaca značajno unapređenog enterijera. Sada uključuje 7-inčni i 10,25-inčni ekran kao standard za instrument tablu i multimedijalni ekran. Opciono su dostupna dva displeja sa širokim ekranom od 10,25 inča.

23c0097 002

Da bi se dodatno smanjila potrošnja i emisije, benzinski motori u novom GLA su elektrifikovani. Asortiman uključuje četvorocilindrične jedinice sa sedam ili osam brzina DCT menjača sa dvostrukim kvačilom kao standardnom opremom. Blagi hibridi su opremljeni dodatnim napajanjem od 48 volti za starter-generator sa remenskim pogonom. Njegova nakratko dostupna dodatna snaga od 10 kW podržava agilnost pri startovanju ili se koristi za brzo pojačanje.

23c0097 004

Starter-generator takođe povećava udobnost: pored pokretanja motora sa malim vibracijama i malom bukom, on takođe omogućava iskorišćavanje sa isključenim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, rekuperira se tokom procesa kočenja i ubrzanja – i tako snabdeva 12-voltnu mrežu na vozilu kao i 48-voltnu bateriju električnom energijom.

23c0097 005

Dalje su razvijeni plug-in hibridni pogon modela GLA 250 e. Veći sadržaj korisne energije poboljšane visokonaponske baterije takođe dovodi do većeg električnog dometa.

23c0097 006

Snaga elektromotora je povećana za 5 kW na 80 kW dok je snaga sistema ostala ista. Na strani punjenja i dalje su dostupne tri opcije: pored standarda od 3,7 kW, baterija se sada opciono može puniti naizmeničnom strujom i do 11 kW.

Dalje, moguće je punjenje baterije jednosmernom strujom do 22 kW. Ovo dodatno smanjuje vreme punjenja. Mercedes-Benz je takođe ažurirao vizuelizaciju hibridnih funkcija u glavnoj jedinici.

Brojne inovacije donosi i Mercedes GLB

Redizajnirani prednji branik modela GLB sa vizuelnom zaštitom podvozja ukazuje na njegove off-road gene. Rešetka hladnjaka SUV-a sa četiri horizontalne lamele i centralnom zvezdom naglašava ovaj utisak.

23c0098 001

Novi upečatljivi full-LED farovi i zadnja svetla poboljšavaju izgled, sa rasponom opcija sada proširenim sa četiri dodatna dizajna točkova i novom Spectral Blue Metallic bojom. U osnovnoj komponenti, novi GLB je opremljen 17-inčnim aluminijumskim felnama sa pet duplih krakova u crnoj boji visokog sjaja sa okrenutim površinama visokog sjaja. Međutim, GLB se takođe može konfigurisati sa točkovima od 18 do 20 inča.

23c0098 002

Jedan od vrhunaca značajno unapređenog enterijera je samostojeći dupli ekran. Standardni su ekran od 7 inča i 10,25 inča za odgovarajuću instrument tablu i multimedijalne ekrane, sa dva displeja širokog ekrana od 10,25 inča koja su dostupna kao opcija. Standardni volan trenutne generacije je presvučen kožom, a ARTICO veštačka koža dostupna je na zahtev. Pored toga, za AMG liniju je po prvi put dostupan grejani obruč volana.

23c0098 003

GLB sada ima najnoviju generaciju MBUX sistema sa novodizajniranim stilovima ekrana. „Classic“ pruža sve relevantne informacije za vozača, dok „Sporty“ impresionira dinamičkim brojačem obrtaja. Oni koji žele da se ograniče na suštinski sadržaj mogu izabrati „Discreet“.

23c0098 004

U kombinaciji sa tri režima navigacije, pomoći i usluga i 10 svetova boja ambijentalnog svetla, kupcima se nudi brojne mogućnosti individualizacije. Sve prethodne funkcije kao što su mediji, telefon ili vozilo su i dalje dostupne i njima se može lako upravljati preko ekrana osetljivog na dodir ili jastučića za prste na volanu.

23c0098 005

Novi GLB je dostupan u Evropi sa četiri opcije benzinskih i četiri dizel motora. Asortiman uključuje četiri cilindrične jedinice sa sedmo- ili osmostepenim DCT menjačem sa dvostrukim kvačilom kao standardom. Dva najmoćnija benzinska motora standardno dolaze sa varijabilnim 4MATIC pogonom na sva četiri točka. |