Mercedes-AMG C 43 – Dva cilindra manje za bolje performanse

Novi Mercedes-AMG C 43 je prvi serijski automobil sa ugrađenim turbo-kompresorom potpomognutim elektromotorom. Iz dva litra radne zapremine ovaj četvorocilindraš oslobađa 408 KS

Mercedes-AMG C 43

Novi Mercedes-AMG C 43 je prvi serijski automobil sa ugrađenim turbo-kompresorom potpomognutim elektromotorom. Iz dva litra radne zapremine ovaj četvorocilindraš oslobađa 408 KS

Nova Mercedes C Klasa u AMG verziji, koja nosi oznaku Mercedes-AMG C 43, donosi obilje inovacija, a svakako najznačajnija je motor. Upravo ovaj sportki model je dokaz da je manje nekada zapravo više. Naime, V6 agregat je kod novog AMG-a zamenjen dvolitarskim agregatom iz novog SL 43 Roadster-a, ali raspolaže sa više snage.

novi 2022 Mercedes AMG C 43 cena 1

U pitanju je dobro poznat AMG agregat, ali osvežen brojnim inovacijam. Svakako najznačjnija je potpuno inovativan turbo-kompresor. On je potpomognut dodatnim elektromotorom. U pitanju je kompaktan elektromotor širine svega četiri centimetra. On se nalazi na zajedničkom kompresorskom vratilu, smešten između turbinskog i kompresorskog kola.

novi 2022 Mercedes AMG C 43 cena 4

Elektromotor ima ulogu da poboljša odziv kompresora, odnosno da smanji zaostatak koji se javlja prilikom kašnjenja pogona kompresora izduvnim gasovima. Rezultat je neposredniji odziv motora na komandu gasa, a nisu izostali ni konkretni rezultati. Iako manje radne zapremine, ovaj motor oslobađa 408 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta. To je značajan porast u odnosu na 375 KS koje je osobađao V6 iz prethodnog C 43 AMG-a.

Naravno, novi motor funkcioniše po principu blagog hibrida, a sistem od 48V putem kaiša daje privremenih 14 konjskih snaga. Snaga se prenosi preko osmostepene automatike, do sva četiri točka, s tim da se na zadnju osovinu šalje 69 odsto snage, naravno radi sportski naglašenog stila vožnje. Ubrzanje do sto kilometara na čas traje 4,6 sekundi, dok je maksmana brzina limitirana na 250 kilometara na čas. Uz opcioni AMG Driver’s Package, moguće je “otključati” maksimalnih 265 km/h.

novi-2022-Mercedes-AMG-C-43-cena-7.jpg

U Mercedesu su odlučili da istovremeno predstave i sedan i karavan verziju modela C 43 AMG. Što se dizajna tiče, primenjena su vizuelna rešenja sa nove E Klase i nove A Klase. To podrazumeva agresivan prednji grill sa vertikalnim lajsnama, a tu su i novi atraktivniji otvori za vazduh. Nov je i difuzor u zadnjem delu, a u ponudi se nalaze točkovi od 18, 19 i maksimalnih 20 inča.

novi 2022 Mercedes AMG C 43 cena 5

U kabini vozača dočekuje veštačka Artico koža proštepana crvenim koncem i sa atraktivnim crvenim sigurnosnim pojasevima. Nov je i atraktivni obruč upravljača koji je zaravnjen u donjem delu. Multimedija je ista kao u klasičnoj C Klasi, izuzev “prečice” za izbor AMG vozačkih modova. I pored sportskog karaktera novi Mercedes-AMG C 43 može da se pohvali komfornom kabinom i veoma upotrebljivim prtljažnikom od 455 litara kod sedana, odnosno 490 litara kod karavan, T modela. |

novi 2022 Mercedes AMG C 43 cena 6