Mini Aceman najavljuje električni krosover za 2024-u

Studija Mini Aceman, pored najave kompaktnog električnog krosovera, ima ulogu i da promoviše najnovija dizajnerska rešenja britansko-nemačkog brenda

Mini Aceman

Studija Mini Aceman, pored najave kompaktnog električnog krosovera, ima ulogu i da promoviše najnovija dizajnerska rešenja britansko-nemačkog brenda

Mini je objavio prve fotografije studijskog modela Aceman, kojim se najavljuje potpuno novi električni krosover. Ime podseća na ne preterano uspešni krosover model Paceman sa troja vrata, koji je 2016. godine ugašen, posle samo tri-četiri godine proizvodnje.

elektricni novi mini aceman 1

Novitet ipak predstavlja klasičan krosover sa petora vrata, ali već sada je poznato da on neće biti elektrifikovana verzija popularnog modela Countryman. Naime, Countryman je je narastao do dimenzija koje ozbiljno gaze preko četiri metra, a očekuje se da naslednik bude koš prostraniji.

elektricni novi mini aceman 4

Model koj će tokom 2024. godine biti promovisan na bazi studije Aceman će ipak biti broj manji gradski krosover. Po rečima dizajnera, studija Aceman prikazuje kako će serijski model izgledati do 80 odsto, tako da treba očekivati određene, ali ne prevelike izmene u odnosu na studiju.

elektricni novi mini aceman 5

To jasno ukazuje da Mini pravi blagi otklon od dosadašnjeg izgleda i počinje da kreira nešto modernije automobile, odnosno modele koji se manje oslanjaju na retro dizajn. Slike govore sasvim dovoljno, a možemo da pomenemo da crvene ispravne linije na pozicijama svetala za maglu jesu dizajnerski detalj, ali i funkcionalni.

elektricni novi mini aceman 7

U pitanju su zvučnici, koji imaju ulogu da stvaraju po želji zvuk dobrodošlice vozaču, ali u pitanju su i zvučnici koji pri manjim brzinama emituju zvuk koji pešake upozorava na nailazak, inače bešumnog, električnog automobila.

Enterjer takođe predstavlja radikalan zaokret, sa kružnim OLED monitorom na centralnoj poziciji, koji preuzima većinu funkcija. Za sada nije poznato koliko od ovih elemenata će se naći i na serijskoj verziji.Mini Aceman je za sada samo dizajnerska studija, tako da u ovom trenutku nisu poznati nikakvi podaci po pitanju snage motora i kapaciteta baterija. |