DriveGreen magazin - Green je IN

Nova Toyota Land Cruiser igra na kartu retro dizajna

Toyotin potpuno novi Land Cruiser oslanja se na tradicionalni kvalitet, izdržljivost i pouzdanost. Pogon obezbeđuje 2.8-litarski dizel, a od 2025-e stiže i blagi hibrid

Nova Toyota Land Cruiser

Toyotin potpuno novi Land Cruiser oslanja se na tradicionalni kvalitet, izdržljivost i pouzdanost. Pogon obezbeđuje 2.8-litarski dizel, a od 2025-e stiže i blagi hibrid

Novi Land Cruiser zadržava svoju klasičnu, robusnu konstrukciju karoserije postavljene na ram i prati veću verziju Land Cruisera 300 (koji nije dostupan u zapadnoj Evropi) uvodeći Toyotinu GA-F platformu koja igra ključnu ulogu u značajnom poboljšanju karakteristika vozila u terenskim uslovima vožnje.

nova toyota land cruiser cena 4

Istovremeno, novi model je lak za manevrisanje i udobniji je u ubičajenoj vožnji na putu, ostajući veran Toyotinoj posvećenosti da ovo vozilo učini, pre svega, praktičnim i prilagođenim svakodnevnim potrebama kupaca.

Novi ram je 50 odsto čvršći, a ukupna krutost karoserije i nosećeg rama veća je za 30 procenata. Ova značajna povećanja doprinose poboljšanom odzivu na komande vozača, upravljanju i udobnost u vožnji. Osnovne karakteristike ogibljenja su takođe unapređene, posebno da bi se osigurala povećana kontrola točkova, što je ključni faktor u sposobnosti vožnje van puta.

nova toyota land cruiser cena 8

Ovo je prvi Land Cruiser koji koristi sistem električnog servo upravljača (Electric Power Steering - EPS). Njegovom primenom smanjuje se nivo povratnog trzaja koji može da se javi prilikom vožnje preko neravne površine i obezbeđuje ravnomerno, direktnije upravljanje i lakšu upravljivost pri svim brzinama. Korišćenje EPS-a takođe omogućava novom Land Cruiseru da bude opremljen asistencijom za praćenje vozne trake kao dela paketa Toyota Safety Sense predviđenog za bezbednost i pomoć vozaču.

nova toyota land cruiser cena 2

Novi Land Cruiser dobija dodatne terenske sposobnosti primenom novog prednjeg stabilizatora koji se može isključiti. Ta tehnologija – SDM (Stabiliser with Disconnection Mechanism) – prvi put je primenjena u nekoj Toyoti i omogućava vozaču da isključi anti-rol vezu (stabilizator) pomoću prekidača na instrument tabli. Ova fleksibilnost omogućava bolju upravljivost na neravnim putevima i veću udobnost, kao i lakše upravljanje u svakodnevnoj vožnji na putu.

nova toyota land cruiser cena 1

Nadograđeni sistemi Multi-Terrain Monitor i Multi-Terrain Select pružaju dodatnu podršku prilikom vožnje van puta. Koristeći kameru i ekran visoke rezolucije, Multi-Terrain Monitor daje vozaču jasan pogled na područje neposredno oko i ispod vozila; Multi-Terrain Select sistem automatski prilagođava performanse vozila, kako bi odgovarale zahtevima različitih uslova vožnje van puta.

Pogonski sklop naglašava Toyotinu orijentaciju da konstruiše model koji je dizajniran i projektovan da bi pospešio raznovrsne životne stilove ljudi i njihovih potreba, prenoseći na novu generaciju LC-a davno uspostavljenu reputaciju modela koji pruža pouzdanost i izdržljivost na putu i van njega.

nova toyota land cruiser cena 3

U zapadnoj Evropi, novi Land Cruiser biće predstavljen sa 2,8-litarskom turbo-dizelskom jedinicom konstruisanom za efikasan i pouzdan balans između ekonomičnosti u potrošnji goriva i performansi. Motor proizvodi maksimalnih 204 KS (150 kW) i uparen je s novim osmostepenim automatskim menjačem Direct Shift, što mu daje snagu da povuče teret do 3.500 kg. Početkom 2025. godine biće dostupan elektrifikovani pogon koji objedinjuje moćan i efikasan dizel motor sa 48-voltnom tehnologijom “lakog” hibrida.

Unutrašnjost nudi izbor između konfiguracija sa pet ili sedam sedišta, sa dizajnom koji dočarava snagu i praktičnu istinskog terenskog vozila. To se vidi i u detaljima kao što su horizontalno postavljena instrument tabla i prekidači koji su oblikovani za lako rukovanje, čak i pri vožnji po zahtevnom terenu.

nova toyota land cruiser cena 7

Omogućavanje sveobuhvatne vidljivosti vozaču bilo je jedan od prioriteta, što je postignuto uz pomoć nisko postavljenog prednjeg poklopca, horizontalne instrument table i niže linije sigurnosnih pojaseva, što je omogućilo postavljanje dubljih bočnih prozora.

Potpuno novi Land Cruiser biće predstavljen u Evropi posebnim modelom First Edition, koji je dostupan isključivo za one kupce koji vozilo rezervišu tokom početnog perioda pretprodaje, od oktobra ove godine.

nova toyota land cruiser cena 6

Ova ograničena verzija – oko 3000 jedinica biće proizvedeno za Evropu – naglašava nasleđe Land Cruisera, i biće opremljena posebnim dizajnerskim rešenjima i beskompromisnim terenskim karakterom. Detalji opreme uključuju klasična okrugla prednja svetla i dve posebne, dvobojne nijanse karoserije u tonovima peska i sivoplave. Ostali detalji biće saopšteni uoči početka pretprodaje.

Toyota će započeti pretprodaju novog Land Cruisera za evropske kupce u oktobru ove godine, a prve isporuke vozila očekuju se u prvoj polovini 2024. |