DriveGreen magazin - Green je IN

Novi Citroen C4 X – Koja je ovo klasa, čik pogodi!

Citroen C4 X je bazično postavljen na platformu B segmenta, ali ima dužinu od 4,6 metara. Izgleda kao hečbek, ali zapravo je sedan, a nije ni klasičan sedan, jer ima povišen klirens…

Novi Citroen C4 X

Citroen C4 X je bazično postavljen na platformu B segmenta, ali ima dužinu od 4,6 metara. Izgleda kao hečbek, ali zapravo je sedan, a nije ni klasičan sedan, jer ima povišen klirens…

Novi Citroen C4 X bi teško bilo svrstati u neku od postojećih automobilskih kategorija. U pitanju je automobil nastao na osnovi modela C4, kojem je dodat prtljažnik, tako da sada ima dužinu od 4,6 metara. Ali, ne treba zboraviti, aktuelni Citroen C4, iako bi njegovo ime na takav zaključak moglo da navede, nije baziran na platformi C segmenta, već osnovu deli sa modeilma kao što je Peugeot 2008, a to je B segment.

novi citroen c4 x cena 3

Pored toga, novi Citroen C4 X podseća na hečbek, ali je zapravo sedan, jer ima četvora vrata. I da, da dodamo na kraju, to je sedan sa povišenim klirensom i off road šminkom, ali naravno, bez opcije 4x4 pogona, što platforma na kojoj je baziran ne podržava. Evo, mi ne znamo kojoj klasi ovaj automobil pripada.

novi citroen c4 x cena 4

Naravno, sve ovo što smo napisali ne znači ništa loše. Iako možda nije najlepši na svetu, u pitanju je veoma prostran, udoban i praktičan porodični automobil. Dodatak prtljažnog prostora nije doprineo estetici, ali jeste prostranosti. Citroen C4 X raspolaže sa 510 litara prostora, u poređenju sa 380 kod standardnog C4.

novi citroen c4 x cena 10

Enterijer je uređen kao i kod standardnog C4, a to podrazumeva prepoznatljiv digitalizovan kokpit. Ispred vozača se nalazi monitor koji menja instrumente, a koji je jednostavan i lako čitljiv. Desno od njega se nalazi isti desetoinčni ekran multimedije kao i u klasičnom Citroenu C4. Iako je novi C4 X duži od klasičnog C4, međuosovinsko rastojanje od 2,67 metara nije promenjeno, tako da pretpostavljamo da je prostor na zadnjoj klupi ostao nepromenjen.

novi citroen c4 x cena 2

Novi C4 X će se u najrazvijenijim evropskim zemljama prodavati samo u električnoj e-C4 X verziji. U pitanju je model sa jednim elektromotorom od 136 KS i 250 Nm obrtnog mometa. Dovoljno za ubrzanje do sto kilometara na čas za 9,5 sekundi i maksimalnu brzinu od skromnih 150 kilometara na čas.

Na našem tržištu će biti ponuđene i standardne verzije. Benzinske modele pokreće dobro poznati trocilindarski turbo benzinac od 1.2 litra radne zapremine koji se nudi u verzijama od 100 i 130 konjskih snaga. Neće biti razočarani ni ljubitelji dizela, kojima je namenjen takođe provereni 1.5 BlueHDi dizel motor od 130 konjskih snaga |