DriveGreen magazin - Green je IN

Prvi električni Rolls Royce Spectre menja tok istorije

Novi, prvi električni Rolls Royce, model Spectre, postavlja neke potpuno nove standarde za ovaj brend, ali ne bez velike odgovornosti prema dugo građenoj tradiciji

Prvi električni Rolls Royce Spectre

Novi, prvi električni Rolls Royce, model Spectre, postavlja neke potpuno nove standarde za ovaj brend, ali ne bez velike odgovornosti prema dugo građenoj tradiciji

Još pre 120 godina suosnivač kompanije Rolls Royce, Charles Rolls je rekao: “Električni automobil je savršno tih i čist. Nema nimalo dima i vibracija. Električni automobil bi mogao da bude veoma praktičan kada bude postojalo dovoljno mesta za punjenje baterije.” Malo koja automobilska kompanija može da se pohvali ovako vizionarskim pogledima svojih osnivača.

rolls royce spectre prvi elektricni rolls royce cena 5

Mnogi su u problemu kako da se pod bremenom sopstvene tradicije prebace na električni pogon. Rolls Royce neće imati takvih problema i to ne samo zbog izjave njenog osnivača. Name, osnovne vrednosti Rolls Royca su uvek bile tiha, zapravo najtiša moguća vožnja, udobnost i obilje snage. Sve to električni pogon obezbeđuje mnogo bolje od benzinskog.

rolls royce spectre prvi elektricni rolls royce cena 3

Pored toga, superekskluzivni brend, kakav je Rolls Royce, će daleko lakše elektrifikovati svoje automobile, jer nisu u pitanju standardni automobili koje kupuju porodični ili poslovni vozači, gde je su praktičnost i autonomija na prvom mestu. Pretpostavka je da će prosečan vozač Rolls Royce-a imati dovoljno vremena da uz čaj ili kafu sačeka da se baterija dopuni bar do 80 procenata.

rolls royce spectre prvi elektricni rolls royce cena 6

Potpuno novi Rolls Royce Specte najavljuje novu eru za renomiranu kompaniju, a plan je elektrifikacija svih modela već do 2030. godine. Pored pogona model Spectre i dizajnerski otvara novo poglavlje, najavljujući nove dizajnerske smernice. Naravno, modernije, ali potpuno u skladu sa tradicijom.

rolls royce spectre prvi elektricni rolls royce cena 1

Za sada nije sve poznato, osim toga da će za pogon biti namenjeni elektromotori koji pokreću točkove na obe osovine ukupne snage 576 KS i sa 900 njutnmetara obrtnog momenta. Dovoljno za ubrzanje do sto kilometara na čas za samo 4,4 sekunde. Podrazumeva se da će baterija biti smeštena u podu vozila, čime će biti obezbeđeno dovoljno prostora u kabini, ali i nisko težište karoserije. Pomenimo od tehničkih detalja još i upravljanje na sva četiri točka.

rolls royce spectre prvi elektricni rolls royce cena 7

Kabina je unapređena, ali u skladu sa tradicijom. Primetan je napredak u smislu digitalizacije. Ekrani više nisu sakriveni kao nešto što je loše, ali je sve uređeno u skladu sa Rolls Royce standradima, dakle svedeno i luksuzno. Naravno, tu je obilje standardnih komandi, kao i neki sada već tradicionalni detalji, poput “zvezdanog neba” u vidu obilja LED dioda. |