DriveGreen magazin - Green je IN

Šta novo donosi redizajnirana Toyota Highlander

Toyota Highlander najveći hibridni električni SUV japanskog proizvođača, za 2023. godinu dobija unapređenja koja mu donose osvežen izgled i nove tehnologije za bolje povezivanje i obilje mogućnosti personalizacije

Redizajnirana Toyota Highlander

Toyota Highlander najveći hibridni električni SUV japanskog proizvođača, za 2023. godinu dobija unapređenja koja mu donose osvežen izgled i nove tehnologije za bolje povezivanje i obilje mogućnosti personalizacije

Highlander, koji je debitovao u zapadnoj Evropi 2021. godine, pruža kvalitet i prilagodljivu unutrašnjost sa sedam sedišta, kao i inteligentne performanse pametnog pogona na sve točkove (AWD-i). Novost kod modela za 2023. jeste opcija s bogatom Cypress Green metalik bojom, koja ističe prepoznatljiv stil Highlandera i izdavaja ga od ostalih automobila na putu. Novi 20-inčni sjajno crni točkovi od lake legure imaju kontrastne crte, dok izbor presvlaka sedišta od bež i oker kože daje kabini premijum stil.

nova toyota Highlander cena 2

Highlander je najnoviji model koji je dobio novi multimedijalni sistem Toyota Smart Connect. On obuhvata ekran visoke rezolucije, osetljiv na dodir, dijagonale od 12,3 inča uz dodatne funkcionalnosti, uključujući internet navigaciju, zasnovanu na informacijama u realnom vremenu o svim događajima na putu, kao i glasovnim pomoćnikom u vozilu. Navigaciji se može pristupiti bez uparivanja pametnog telefona i bez dodatnih troškova prenosa podataka jer se novi Highlander prodaje s uključenim četvorogodišnjim paketom za prenos podataka, koji takođe pokriva i jednostavno, bežično ažuriranje sistema.

nova toyota Highlander cena 4

Modeli s višim paketom opreme opremljeni su i sistemom Toyota Smart Connect+ koji dodatno podržava ugrađeni navigacioni sistem i omogućava planiranje rute kada i gde internet veza nije dostupna. Takođe, pruža prikaz grada u 3D tehnologiji, prepoznavanje saobraćajnih znakova i obaveštenja o lokacijama stacionarnih kamera za kontrolu brzine.

Novi sistemi omogućavaju korisne daljinske komande, uključujući zaključavanje i otključavanje vrata i aktiviranje trepćućih svetala kako bi se lakše locirao automobil na zakrčenom parkingu. Pored toga, oni omogućavaju i bežičnu vezu s pametnim telefonom preko aplikacije Apple CarPlay, i kablovsku vezu za korišćenje sistema Android Auto. Sve verzije Highlandera imaće sada ležište za bežično punjenje, premešteno u prednju konzolu radi lakšeg korišćenja.

nova toyota Highlander cena 1

Ekran s instrumentima ispred vozača, dijagonale 12,3 inča, potpuno je redizajniran uvođenjem novih digitalnih pokazivača, s prikazom informacija koje se lako očitavaju i omogućavaju intuitivno korišćenje. Ekran stvara ulegnuti efekat trodimenzionalne grupe merača, s grafikom koja se može prilagoditi željama vozača, s vizuelnim izgledom četiri teme dizajna: Casual, Smart, Tough i Sport.

U zapadnoj Evropi, Highlander 2023 zadržava svoj hibridni električni pogon, snage 248 KS koji, s emisijom CO2 od 149 g/km (WLTP kombinovani ciklus) ima najbolji odnos mase i emisije u svom segmentu. Za tržišta istočne Evrope biće ponuđen novi 2,4-litarski turbo benzinski motor s turbo punjenjem, koji zamenjuje prethodni 3,5-litarski V6 agregat donoseći prednosti u potrošnji goriva i smanjenju emisije CO2. Nova pogonska jedinica proizvodi maksimalnih 269 KS i podešena je za visok odziv prilikom ubrzanja i raspoloživost obrtnog momenta, što vožnju čini opuštenijom, uz manje potrebe za prebacivanjem u niži stepen prenosa kako bi se dostigle bolje performanse.

Novi Highlander je već sada dostupan za porudžbine, a prve isporuke će započeti u četvrtom kvartalu 2022. godine. |