DriveGreen magazin - Green je IN

Stigla je potpuno nova Toyota Prius, upoznajte je

Nova Toyota Prius će se u Evropi prodavati isključivo kao verzija sa plug-in hibridnom tehnologijom, naglašavajući Toyotinu vodeću ulogu u elektrifikaciji i proširujući izbor modela dostupnih u gami

nova Toyota Prius

Nova Toyota Prius će se u Evropi prodavati isključivo kao verzija sa plug-in hibridnom tehnologijom, naglašavajući Toyotinu vodeću ulogu u elektrifikaciji i proširujući izbor modela dostupnih u gami

Prius ostavlja dubok trag u istoriji Toyote i sveta još od svog lansiranja 1997. godine, obezbeđujući sebi mesto autentične automobilske ikone s naprednom tehnologijom elektrifikacije, hrabro postavljajući buduće trendove. Nova generacija, koja će u Evropi biti dostupna isključivo kao Plug-in Hybrid, sledeći je korak na tom putu.

nova toyota prius 2023 cena 4

Toyota je posvećena neutralnosti ugljenika, a hibridna tehnologija, koja je prvobitno uvedena upravo sa modelom Prius, nastavlja da pruža značajan doprinos prelasku na nultu emisiju.

Snažniji motor pretvarača električne energije i dvolitarski motor pružaju ukupnu snagu od 223 KS, čime je omogućeno snažno ubrzanje. Istovremeno, poboljšana karoserija je aerodinamički unapređena kako bi se optimizovao protok vazduha i dostigla odlična ekonomičnost, kao i bolje karakteristike upravljanja i stabilnosti.

nova toyota prius 2023 cena 5

Karakterističan stil po kome je Prius postao jedinstven sada ide korak dalje s novom, dinamičnijom siluetom nalik kupeu. Izrađuje se na GA-C platformi druge generacije Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture - TNGA), koja smanjuje težinu i povećava krutost karoserije. Niži centar gravitacije se postiže optimalnim izborom pozicije za ugradnju baterije i rezervoara za gorivo, omogućavajući vrhunsko iskustvo u vožnji i spokojno putovanje.

nova toyota prius 2023 cena 1

Hibridni sistem nove generacije donosi značajan napredak. Motor radne zapremine dva litra i maksimalne snage 148 KS, uparen je s novim elektromotorom od 160 KS, a zajedno isporučuju ukupnu snagu sistema od 223 KS. U poređenju s aktuelnom generacijom maksimalne snage 122 KS, koji se nalazi u Plug-in Hybrid konfiguraciji, povećana snaga obezbeđuje snažnije i efikasnije ubrzanje.

Kako bi se omogućilo da veći deo dnevne vožnje protekne u EV režimu, domet na elektro pogon unapređen je za više od 50% u poređenju s odlazećom generacijom. Zasluge za to pripadaju novoj litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 13,6 kWh. Ćelije veće gustine energije omogućavaju kućište optimalnih dimenzija, pa je baterija dovoljno kompaktna da se može postaviti ispod poda automobila, spuštajući na taj način težište.

nova toyota prius 2023 cena 2

Za vozača i putnike kreirano je prostrano okruženje izrađeno od savremenih, visoko kvalitetnih materijala, naglašenih skladnim detaljima koji ističu dinamičan osećaj i praktičnost. Modul ispred vozača se zasniva na TFT LCD ekranu od sedam inča koji se nalazi u neposrednom vidnom polju, povećavajući bezbednost tako što zadržava pogled vozača na put.

Zvanično novo poglavlje u jedinstvenoj priči o Priusu počinje u proleće 2023. godine, kada će peta generacija modela Plug-in Prius biti predstavljena Evropi. |