DriveGreen magazin - Green je IN

Upoznajte nove verzije Škoda modela Kamiq i Scala

Škoda Auto sveobuhvatno ažurira svoju seriju modela Škoda Scala i Škoda Kamiq. Oba modela nude vrlo visok nivo aktivne i pasivne bezbednosti, zahvaljujući krutim karoserijama i sada još naprednijoj ponudi sistema pomoći

 Škoda modeli Kamiq i Scala

Škoda Auto sveobuhvatno ažurira svoju seriju modela Škoda Scala i Škoda Kamiq. Oba modela nude vrlo visok nivo aktivne i pasivne bezbednosti, zahvaljujući krutim karoserijama i sada još naprednijoj ponudi sistema pomoći

Budući da se temelje na istoj platformi MQB-A0, i Scala i Kamiq imaju efikasne, moderne TSI motore iz evo2 generacije, s izlaznom snagom u rasponu od 70 kW (95 KS) do 110 kW (150 KS). Sa svojim prefinjenim, oštro iscrtanim linijama, Scala izgleda još dinamičnije, dok je Kamiq ovim prilagođavanjem dizajna postao još privlačniji SUV.

nova skoda kamiq nova skoda scala 3

Oba modela sada dolaze sa Škoda TOP LED Matrix prednjim svetlima kao opcijom – prvi put za ove modele. Povećani udeo recikliranih i prirodnih materijala za spoljašnjost i unutrašnjost osigurava veću održivost. Restrukturirana paleta proizvoda za oba modela sada se sastoji od tri nivoa opreme sa šest varijanti enterijera zajedno sa opcionim paketima opreme.

nova skoda kamiq nova skoda scala 7

Digitalni ekran s dijagonalom od 8 inča i ekran Škoda Infotainmenta od 8,25 inča već su standardni u svim modelima. Novi Simply Clever detalji zaokružuju osveženje. Škoda je ponovno povećala udeo održivih materijala u modelima Scala i Kamiq koji se proizvode u glavnoj fabrici u Mladá Boleslavi. Na primer, rezervoar za vodu ispod vetrobrana i obloge lukova točkova izrađeni su od reciklirane plastike.

nova skoda kamiq nova skoda scala 4

U unutrašnjosti se koriste prirodna biljna vlakna konoplje i kenafa u oblogama vrata i strukturi krovne obloge, uz reciklirane tkanine za presvlake, podove I patosnice. Raspon motora sastoji se od tri moderne TSI jedinice iz visokoefikasne evo2 generacije. Početni motor je 1.0 TSI trocilindrični agregat sa 70 kW (95 KS) i manuelnim 5-stepenim menjačem. 1.0 TSI sa 85 kW (115 KS) dostupan je s manuelnim 6-stepnim menjačem ili 7-stepenim DSG-om.

nova skoda kamiq nova skoda scala 1

Isto se odnosi i na vrhunski motor, četvorocilindrični 1.5 TSI snage 110 kW (150 KS). Ima ACT deaktivaciju cilindra, koja automatski isključuje dva srednja cilindra kada njihova snaga nije potrebna. To je vozaču praktično neprimetno, a smanjuje potrošnju goriva. Uz standardno vešanje, vešanje za neasfaltiran put (s 15 milimetara većim razmakom od tla za model Scala) i Sport Chassis Control s izborom dve postavke amortizera (niže za 15 milimetara za model Scala i 10 milimetara za Kamiq) opciono dostupan za oba modela.

nova skoda kamiq nova skoda scala 6

Kao što je tipično za brend Škoda, unapređeni Kamiq i Scala dolaze s brojnim sistemima pomoći, od kojih su neki češće povezani s višim kategorijama vozila. Time dodatno povećavaju nivo aktivne I pasivne bezbednosti ova dva kompaktna modela: u Evropskoj uniji standardna oprema uključuje, Front Assist s nadzorom pešaka, Lane Assist i prepoznavanje saobraćajnih znakova među drugim karakteristikama. U slučaju nesreće, do devet vazdušnih jastuka štiti putnike.

nova skoda kamiq nova skoda scala 2

Restrukturirana paleta proizvoda s tri nivoa opreme i šest varijanti enterijera Sa svojim restrukturiranim asortimanom proizvoda, Scala i Kamiq sada takođe nude Design Selection opcije poznate iz potpuno električne Enyaq porodice. Inspirisani modernim životnim okruženjima, imaju usklađene boje i materijale. U tri nova nivoa opreme – Essence, Selection I sportska Monte Carlo top verzija – dostupno je ukupno šest varijanti dizajna.

Osim toga, tu su opcioni paketi opreme u nekoliko kategorija, kao i brojne pojedinačne opcije. Popularne Monte Carlo varijante, koje su omaž uspesima brenda Škoda na reliju Monte Carlo, tradicionalno se ističu svojim crnim detaljima, kao i veštačkom karbon kožom u unutrašnjosti. Digitalni ekran s dijagonalom od 8 inča i ekran Škoda Infotainmenta od 8,25 inča već su standardni u svim modelima. Paleta Simply Clever detalja s potpisom brenda dopunjena je karakteristikama kao što je virtualna pedala za opciona električna vrata prtljažnika, dostupna po prvi put u ovim modelima. |