DriveGreen magazin - Green je IN

Continental lansirao gumu od reckliranih materijala

Continental predstavlja najodrživiju seriju guma do sada. UltraContact NXT sadrži do 65 odsto obnovljivih, recikliranih i sertifikovanih materijala

Continental

Nemački gumarski gigant Continental je prvi proizvođač koji je lansirao gumu sa visokim udelom održivih materijala na EU etiketi u serijskoj proizvodnji. Svih 19 dostupnih veličina nosiće najvišu moguću ocenu („A“) EU oznake za gume u pogledu otpora kotrljanja, kočenja na mokrom i spoljašnje buke, a UltraContact NXT će biti dostupan za trgovce guma u Evropi već ovog jula.

U zavisnosti od veličine gume, UltraContact NXT je napravljen od skoro 65 odsto obnovljivih, recikliranih i sertifikovanih materijala za balans mase. Obnovljivi materijali iznose i do 32 odsto, dok je udeo materijala koji se može reciklirati do pet odsto. Štaviše, ovaj proizvođač je nabavio količinu do 28 odsto ISCC PLUS sertifikovanih materijala za ravnotežu mase iz bio cirkularnih sirovina.

continental reciklirana automobilska guma 1

Specijalni logo „sadrži reciklirane materijale“ na bočnoj strani gume naglašava upotrebu recikliranih materijala u ovoj liniji. Udeo iznosi i do pet odsto, a tu spada i reciklirani gumeni materijal, koji dolazi od mehanički obrađenih guma na kraju veka trajanja.

Pored toga, ova guma koristi reciklirani čelik kao i već predstavljenu inovativna tehnologiju ContiRe.Tex koja generiše visokokvalitetna poliesterska vlakna koja se koriste za ojačavanje karkase gume recikliranjem PET boca, koje bi inače završile u spalionici ili deponiji.

continental reciklirana automobilska guma 3

UltraContact NXT je produžetak uspešne porodice UltraContact, koju je Continental lansirao 2022. godine. Novih 19 veličina će zameniti postojeće dimenzije pozantog modela UltraContact. Continental će postepeno lansirati UltraContact NXT u Evropi. Prve veličine će biti dostupne za trgovce guma u Evropi ovog jula.

UltraContact NXT je dizajniran i za električne motore i za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, nudeći najveću efikasnost i optimalnu kilometražu. Ovo je najodrživija serija guma do sada, stoga nosi logo EV Compatible i biće dostupna za razna popularna vozila kao što su Kia Niro, VV ID.3, Mercedes-Benz EKA, Tesla Model 3, Audi K4 E-TRON, Škoda Octavia, VV Golf 8, Audi A3 i mnogi drugi. |