DriveGreen magazin - Green je IN

I Lamborghini uvodi struju, a evo i kada

Proizvođači sportskih automobila će najviše imati posla oko objašnjavanja kako i zašto njihovo postojanje ima smisla i po elektrifikaciji. Jedan od njih je svakako i Lamborghini

Lamborghini uvodi struju

Predstavnici ekskluzivnog italijanskog proizvođača superautomobila Lamborghini vrlo studiozno i oprezno pristupaju pravljenju planova vezanim za elektrifikaciju ponude svojih modela, o čemu su nedavno i govorili za britanske medije.

Potvrđeno je da će prvi potpuno električni Lamborghini biti promovisan 2028. godine. To neće biti zamena za neki od aktuelnih automobila, već potpuno nov automobil u Lamborghini ponudi, a potvrđeeno je da će to biti model više prilagođen svakodnevnoj upotrebi, sa 2+2 rasporedom sedenja i povišenim klirensom.

lamborghini terzo millennio elektricni

Podrazumeva se da će ovaj automobil biti baziran na Volkswagen platformi namenjenoj električnim automobilima koja je trenutno u fazi razvoja. Ono što se takođe podrazumeva je 4x4 pogon, koji je poslednjih godina postao standard u Lamborghini ponudi.

Upravo je pogon nešto što će, po rečima predstavnika Lamborghini-ja, biti nešto što će imati najviše koristi od uvođenja elektromotora, jer ova tehnologija omogućava daleko bolju i precizniju raspodelu obrtnog momenta po točkovima. Predstavnici italijanske kompanije su bili iskreni naglasivši da su svesni da je problem prevelike mase baterija nešto što će morati da rešavaju.

elektricni Lamborghini na struju 002

Ono što je za sada poznato je to da do 2025. godine imaju vremena da definitivno preseku kako bi Lamborghini gama trebala da izgleda u budućnosti. Ta godina je neka vrsta prekretnice, jer do tada će svi modeli u ponudi biti elektrifikovani, odnosno dobiće svoje hibridne verzije.

Mnoge će da obraduje i najava da uvođenje električnog automobila za Lamborghini ne znači automatski gašenje ponude motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kao što su rekli, kojom dinamikom će stvari da se odvijaju još ni sami ne znaju, ali benzinski motor je nešto čega ne žele tek tako da se odreknu, a razmišlja se i o upotrebi sintetičkih goriva.   |