DriveGreen magazin - Green je IN

Kako i gde nastaje nova legenda – Električni Renault 5

Šta se dešava u toj velikoj zgradi, skrivenoj unutar Renoovog tehnološkog centra u blizini Pariza? Ovoj zoni, u kojoj je zabranjena upotreba mobilnih uređaja, može pristupiti samo ovlašćeno osoblje

Električni Renault 5

Globalni centar za proizvodni inženjering, otvoren pre 25 godina, jedinstven je resurs za brend Renault i nekoliko drugih proizvođača kojima pruža posebnu mogućnost za razvoj prototipova. Metode i procesi koji se tamo primenjuju podsećaju na standardne proizvodne linije automobila: imitirajući proces proizvodnje automobila, centar ima za cilj da proizvede prototipove koji tačno odražavaju buduće modele proizvodnje. Na ovaj način, u korak sa razvojnim fazama, istovremeno se ocenjuje proces industrijske proizvodnje.

novi elektricni renault 5 1

Pre nego što električna Petica krene u masovnu proizvodnju u fabrici u Douai-u na severu Francuske, neophodno je razviti njegove prototipove: ova dužnost je poverena Centru za proizvodnju prototipa, gde se razvijaju pretproizvodne verzije svih budućih serijskih modela brenda. Prvo se razvijaju prototipovi za testiranje koji imaju tehničke karakteristike budućeg serijskog modela.

Testni prototipovi budućeg električnog Renaulta 5 se proizvode od oktobra 2021., imaju siluetu po uzoru na Clio i testirani su u Laponiji kao deo procesa razvoja i testiranja nove platforme CMF-B EV za 100 % električna vozila.

novi elektricni renault 5 4

Trenutno se proizvode i „eksperimentalni prototipovi” koji po izgledu odgovaraju budućem serijskom modelu. Pre nego što se izvrše njihova konačna prilagođavanja, ova vozila se kamufliraju i potom testiraju na evropskim putevima.

Pažljivo dizajnirani procesi i pažljivo razvijeni alati i delovi omogućavaju fabričkim timovima da se fokusiraju prvenstveno na povećanje proizvodnje. Naravno, uz podršku fabričkih operatera obučenih od strane stručnjaka iz Globalnog centra za proizvodni inženjering.

novi elektricni renault 5 6

Faza razvoja prototipa je most između dizajna proizvoda i masovne proizvodnje i omogućava da se radne hipoteze i numerički podaci pretvore u opipljiva rešenja koja se zatim mogu testirati i validirati. Svi softveri, konektori i elektronika su takođe testirani. Pošto timovi zaduženi za razvoj električnog Renaulta 5 rade u neposrednoj blizini Tehnološkog centra, sva pitanja se mogu brzo i direktno obratiti njegovom osoblju.

novi elektricni renault 5 3

Globalni inženjerski centar za proizvode oslanja se na veštine stručnjaka Tehnološkog centra da proizvede više od 60 prototipova budućeg električnog Renaulta 5. Štaviše, ova vozila se periodično testiraju u ekstremnim uslovima (ekstremno niske ili visoke temperature, planinski teren, itd.) i na velikim udaljenostima, čime se stiče dragocen uvid u karakteristike koje treba poboljšati u prodaji pre nego što model bude pušten u prodaju. |