DriveGreen magazin - Green je IN

Legendarna VW imena Passat i Polo možda odlaze u istoriju

Izbacivanje imena Polo i Passat iz ponude Volkswagen-a se ne razmatra ozbiljno, ali u ovom trenutku njihov opstanak nije garantovan, kao što jeste za neka druga legendarna imena

Passat i Polo

Automobilska ponuda se poslednjih nekoliko decenija uglavnom menjala tako što su nastajala nova imena, jer ponuda modela je konstantno rasla. Velike promene koje donose planovi o elektrifikaciji donekle smanjuju ponudu, izmene su tako velike, da je opstanak nekih imena pod velikim znakom pitanja.

Jedan od menadžera u Volkswagen-u Thomas Schäfer je nedavno potvrdio da je budućnost modela Polo, pa čak i Passat, za sada neizvesna. Po rečima Schäfer-a, ne razmatra se ukidanje ovih modela iz ponude, ali samo još nije definitivno da će ova imena preživeti tranziciju.

novi volkswagen polo passat cena elektricni 3

Kako je saopšteno, budućnost nekih imena je zacementirana. Tako ime Golf i oznaka GTI ne moraju da brinu za svoju budućnost u okviru VW koncerna. Po rečima menadžera nemačkog brenda, ta imena su tokom decenia postala ikone i bilo bi nerazumno odreći ih se.

S druge strane, imena Passat i Polo, iako su tu decenijama, nemaju takav kultni staus i tek naknadno će biti sigurno kakva im je budućnost. Kako navode u Volkswagen-u oznaka ID, dodeljena električnim modelima, je već postala dovoljno poznata i neka je vrsta brenda za sebe, tako da je izgledno da će u nekoj daljoj budućnosti da osvane ID Golf. Ipak, isto to nije sigurno kada su u pitanju Passat i Polo. Po rečima čelnika Volkswagen-a, ta imena imaju težinu, ali pitanje je da li će to biti dovoljno da “prežive” tranziciju.

novi volkswagen polo passat cena elektricni 2

Ponuda sportskih modela ni kod jednog proizvođača pojavom eletričnih modela nije ugrožena, tako da će oznaka GTI sigurno opstati, a kako gospodin Schäfer navodi – bilo bi potrebno biti lud pa se odreći GTI brenda.

Elektrifikacija definitivno donosi ogromne promene u automobilsku industriju. Neke se zaljubljenicima u automobile dopadaju, neke ne, ali činjenica je da će ove promene malo pojednostaviti stvari, što nije loše. Naime, poslednjih dvadesetak godina se, posebno pojavom krosover i SUV modela, broj modela u salonima povećao do mere da je situaciju teško ispratiti.

novi volkswagen polo passat cena elektricni 4

Elektrifikacija će očigledno doneti novu podelu, sa potpuno novim konceptom i malo jasnijom podelom između modela u gami svakog proizvođača.Nažalost, to znači da če neke legende morati da budu ugašene. |