DriveGreen magazin - Green je IN

Nova Toyota Prius startovala u Srbiji, poznata i cena

Peta generacija legendarnog Toyotinog modela odnedavno je dostupna i u Srbiji. Uz subvenciju novi Prius je dostupan po ceni od 44.490 eur

Nova Toyota Prius
Nova Toyota Prius

Peta generacija Toyote Prius otvara novo poglavlje ove više nego uspešne priče o tehnološkim inovacijama, koje nudi novu dimenziju i potporu u atraktivnom dizajnu i najuzbudljivijim voznim karakteristama do sada.

nova toyota prius 4

Pogonski PHEV sistem nove generacije donosi značajan napredak u iskustvu vožnje, pružajući više snage i veću efikasnost. TNGA motor radne zapremine dva litra i maksimalne snage 111 kW (148 KS), uparen je s novim elektromotorom od 120 kW (160 KS). U sadejstvu isporučuju maksimalnu snagu sistema od 164 kW (223 KS), koji ovoj Toyoti obezbeđuje snažno ubrzanje (0-100 km/h za samo 6,8 sekundi) i znatno unapređene vozne karakteristike u odnosu na prethodnu generaciju Priusa PHEV.

nova toyota prius 2

Kako bi se omogućilo da veći deo dnevne vožnje protekne u EV režimu, domet na elektro pogon unapređen je za više od 50% u poređenju sa Priusom PHEV četvrte generacije. Zasluge za to pripadaju novoj litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 13,6 kWh. Ćelije veće gustine energije omogućavaju kućište optimalnih dimenzija, pa je baterija dovoljno kompaktna da se može postaviti ispod poda automobila, spuštajući na taj način težište.

Vreme punjenja baterije do 100% kapaciteta na stanici s izmeničnim napajanjem (32A, 22 kW) traje četiri sata, dok se u zavisnosti od tempa može preći od 72 do 86 kilometara isključivo na električni pogon (EV mod, WLTP standard).

nova toyota prius 3

Za vozača i putnike kreirano je prostrano okruženje izrađeno od savremenih, visoko kvalitetnih materijala, naglašenih skladnim detaljima koji ističu dinamičan osećaj i praktičnost. Modul ispred vozača se zasniva na TFT LCD ekranu od sedam inča koji se nalazi u neposrednom vidnom polju, povećavajući bezbednost tako što zadržava pogled vozača na put.

Novi Prius PHEV izazvao je veliko interesovanje na svim tržištima gde je do sada lansiran. Od nedavno dostupan je i u Srbiji, gde uvodna verzija Elegant košta 47.990 EUR, odnosno 44.490 ukoliko kupac podnese zahtev i dobije subvenciju od 3500 EUR za nabavku Plug-in hibrida. Pored paketa opreme Elegant, kupcima su na raspolaganju i verzije Executive i Premium. |