DriveGreen magazin - Green je IN

Srbija prvi put ikad u žiriju za Svetski auto godine

Urednica rubrike Auto na portalu Nova.rs, Tina Vujanović, pozvana je da predstavlja Srbiju u prestižnom žiriju za izbor Svetskog automobila godine od strane žena, i na taj način naša zemlja prvi put ikada ima pravo glasa u ovom važnom izboru

Žiri za Svetski auto godine

Ovo je prvi put ikada da Srbija ima predstavnika u prestižnom WWCOTY žiriju, sačinjenom od 63 automobilske novinarke iz 46 zemalja sveta, a koji od 2009. svake godine bira Svetski automobil godine.

Tina Vujanović je dugogodišnja automobilska novinarka sa bogatim 15-godišnjim iskustvom iza sebe. Uređuje rubriku Auto na portalu Nova.rs od samog osnivanja, te je za manje dve i po godine rada uspela da Nova.rs/Auto stranu učini najčitanijim automobilskim news sadržajem na internetu u čitavoj Srbiji, a koja mesečeno beleži preko milion poseta.

„Svi koji vole posao koji rade sanjaju da postanu deo neke veće profesionalne priče, poput učešća u svetskom žiriju za izbor nečega čime se neposredno bave, bilo da je to sport, književnost, muzika, film… Znajući da će moje profesionalno mišljenje uticati na izbor, ne srpskog, ne evropskog, već svetskog automobila godine, za mene predstavlja nešto najznačajnije što mi se desilo u čitavoj karijeri, za sad. Neizmerno mi je drago i to što će svetski poznati WWCOTY žiri prvi put ikada imati predstavnika i glas iz Srbije.“, kaže Tina.

Inače, Women’s World Car of the Year (WWCOTY) ima za cilj da svake godine prepozna i izabere nabolji automobil, i kako ističu – ne bira se „ženski auto“, jer takva kategorija ne postoji. Karakteristike poput bezbednosti, kvaliteta, cene, dizajna, vožnje i slično, uzimaju se u obzir tokom glasanja za Svetski Auto godine.

Inače, Tina Vujanović je počela profesionalno da se bavi automobilskim novinarstvom pre 15 godina u štampanim medijima, reviji SAT Plus, a potom i u Auto Bildu gde je izgradila put od novinarke do glavne i odgovorne urednice ovog prevashodno muškog magazina, što je učinilo i prvom ženom ikad na toj poziciji na svim globalnim tržištima Auto Bild magazina.

Zatim je radila i za automobilsku emisiju SAT koja se emituje na RTS-u. Iza sebe ima više stotina objavljenih testova automobila i stručnih tekstova o automobilizmu, a osim kao poznavalac automobila i automobilskog tržišta, poznata je i po tome što je strastveni ljubitelj vožnje i trka, te ima i brojne diplome koje je stekla u inostranim školama sportske i terenske vožnje poput: BMW, Porsche, Continental, Mercedes-Benz itd. U slobodno vreme Tina voli i da popravlja automobile, pogotovo svoj, i kako kaže, trudi se da vozi i motocikl. |