DriveGreen magazin - Green je IN

Stellantis otvara prvi centar za tehnologije baterija u Italiji

Najsavremeniji centar za tehnologiju baterija vredan 40 miliona evra u kompleksu Mirafiori u Torinu, u Italiji, omogućiće interna ispitivanja i razvoj baterija za buduće proizvode brenda Stellantis

Tehnologija baterija

Investicija od 40 miliona evra za razvoj ovog najsavremenijeg centra unapređuje sposobnosti kompanije Stellantis za dizajniranje, razvoj i testiranje baterija, modula, visokonaponskih ćelija i softvera koji će napajati buduća vozila Stellantisovih brendova. Centar je najveći u Italiji i među najvećima u Evropi.

Više od 100 zaposlenih u Centru za tehnologije baterija Mirafiori, od kojih su većina dodatno obučeni radnici kompanije Stellantis, obavljaće i nadgledaće stres testove u različitim klimatskim uslovima, testiranje trajnosti, razvoj i kalibraciju sistema za upravljanje baterijom (BMS) i rasklapanje paketa i ćelija radi analize i poređenja.

fabrika baterija za automobile 1

Stellantis takođe gradi Centar za tehnologije baterija u Severnoj Americi, u Vindzoru u Ontariju, u Kanadi, kao deo globalne mreže za razvoj i proizvodnju baterija, koja će obuhvatati šest giga-fabrika.

Otvaranje Centra za tehnologiju baterije Mirafiori potvrđuje posvećenost kompanije Stellantis Italiji i svojoj radnoj snazi u toj zemlji.

Centar za tehnologije baterija Mirafiori prostire se na 8.000 kvadratnih metara (86.111 kvadratnih stopa) raspoređenih na tri nivoa. Srce centra čine 32 klimatske komore za testiranje - 24 komore za testiranje baterija i osam komora za testiranje ćelija.

fabrika baterija za automobile 4

Klima u 24 komore može se kontrolisati u pogledu vlažnosti i temperature, sa rasponom od -40 do 60 stepeni Celzijusa (-40 do 140 stepeni Farenhajta) i maksimalnom promenom od 20 stepeni u minuti. Centar može istovremeno testirati do 47 baterija.

Dizajniran za budući rast, energetski sistem tehnološkog centra može koristiti do 1,2 kilovolta (kV) i 2,2 megavata (MW) po ćeliji za test.

Osam ćelijskih komora mogu testirati 96 ćelija istovremeno. Ovaj deo tehnološkog centra će uglavnom biti posvećen ispitivanju inovativne hemije baterija i karakterizaciji ponašanja ćelija za budući razvoj.

fabrika baterija za automobile 3

Kao deo strateškog plana Dare Forward 2030, Stellantis je najavio planove za postizanje 100% prodaje putničkih BEV vozila u Evropi i 50% prodaje putničkih vozila i lakih teretnih vozila sa BEV pogonom u Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine.

Da bi postigla ove ciljeve prodaje, kompanija će obezbediti približno 400 GWh kapaciteta baterija, uz podršku šest fabrika za proizvodnju baterija u Severnoj Americi i Evropi. Stellantis je na putu da postane korporacija sa neto nultom emisijom ugljenika do 2038. godine, uključujući sve oblasti, uz kompenzaciju preostalih emisija u jednocifrenom procentualnom iznosu. |