DriveGreen magazin - Green je IN

Uskoro u Evropi punjači će biti obavezni na svakih 60 km

Infrastruktura za punjenje električnih automobila u Evropi biće ojačana novim propisima koji postavljaju minimalne standarde – brzi punjač na svakih 60 kilometara minimalno

Elektro punjači

Elektrifikacija izgleda nema alternativu. Evropska unija je usvojila nove zakone koji će omogućiti mnogo brži i lakši pristup punjačima električnih automobila širom kontinenta u narednih 18 meseci. Prema novim pravilima, stanice za punjenje električnih vozila velike snage će se instalirati na svakih 60 km duž glavnih puteva EU do 2025.

Stanice za dopunjavanje vodonika će morati da se grade u većim gradovima i svakih 200 kilometara za snabdevanje automobila, kombija i kamiona.

elektricni auto punjaci 2

Nova pravila, nazvana Uredba o infrastrukturi za alternativno gorivo (Alternative Fuel Infrastructure Regulation - AFIR), insistiraće na tome da EV punjači za automobile i kombije mogu da isporučuju najmanje 150 kW. Oni takođe moraju da prihvate beskontaktno plaćanje i da obezbede punu cenu i informacije o dostupnosti punjenja uživo putem „elektronskih sredstava“ kao što su aplikacija ili sistem za satelitsku navigaciju.

Ovaj potez je osmišljen da pomogne EU da smanji neto emisije gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine i da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

elektricni auto punjaci 4

Pošto je Velika Britanija napustila EU, nije u obavezi da poštuje odluke, ali se obavezala na domaću infrastrukturu za punjenje. Vlada se obavezala da će do kraja 2023. obezbediti najmanje šest punjača sa visokim napajanjem na svakom servisnom području autoputa i obećava 950 miliona funti za Fond za brzo punjenje kako bi se ugradilo najmanje 6.000 punjača sa visokim napajanjem širom britanskih autoputeva i većih puteva do 2035. godine. |