Žene su izabrale – Pet finalista za Svetski auto 2024. godine

Stručni žiri sačinjen od 75 automobilskih novinarki iz čak 52 zemlje sveta, među kojima je i Srbija, otkrio je kojih pet automobila ulazi u finalnu borbu za prestižnu nagradu “WWCOTY Svetski Automobil 2024. godine”

Svetski auto 2024. godine

Izabrani su finalisti u pet kategorija: “porodični automobil”, “SUV”, “veliki automobil”, “ekskluzivni automobil” i “4x4&Pick-up”. Svi finalisti trijumfovali su u svojim segmentima u pogledu bezbednosti, vožnje, tehnologija, udobnosti, efikasnosti, uticaja na okolinu i vrednosti za uloženi novac.

Kriterijumi glasanja baziraju se na istim načelima koja zanimaju svakog vozača pri odabiru vozila. To znači da WWCOTY žiri ne bira 'ženski auto' jer automobili nisu rodno određeni, te takva kategorija ne postoji. Pri odabiru kandidata, testiranjima, analizama i na kraju ocenjivanju, u obzir se uzimaju aspekti kao što su, između ostalog, bezbednost, kvalitet, cena, utisci iz vožnje, uticaj na okolinu i drugi važni parametri za svakog vozača.

Ukupno 62 kandidata bilo je u trci za trijumf u jednoj od WWCOTY kategorija. Svaki od njih morao je da ispuni određene zahteve pre ulaska u trku za nagradu – kandidat je morao da predstavlja novu generaciju, a ne redizajn, kao i da se prodaje na najmanje dva kontinenta, te da je svoj tržišni život započeo između 1. januara i 31. decembra 2023. godine.

Ovo je 14. izdanje prestižnih nagrada koje dodeljuje WWCOTY, a koji čini tim od 75 automobilskih novinarki iz 52 zemlje na pet kontinenata. To je jedini ženski žiri u automobilskoj industriji u celom svetu.

Nijedan glas nije dat nasumično. Sve ocene date su nakon mnogobrojnih testova vozila, vožnji, detaljnih analiza i proučavanja konkurencije. Zato su WWCOTY nagrade zapravo merilo za milione kupaca širom sveta. Rezultat je pet izvrsnih modela, pet automobila koji predstavljaju vrhunac u svojoj kategoriji, automobili koji zaslužuju nagradu Svetski automobil godine u svojoj klasi.

Ovih pet pobednika koji su sada objavljeni proći će u finalni krug ocenjivanja, kako bi se odabrao ukupni pobednik, odnosno WWCOTY Svetski automobil godine. Ovogodišnji pobednik biće proglašen 8. marta, na Međunarodni dan žena.

Pobednici po kategorijama:
1. Porodični automobil (do 4,6 m dužine): VOLVO EX30
2. Veliki automobil (duži od 4,6 m): BMW Serije 5
3. SUV (duži od 4,6 m): KIA EV
4. 4X4 & Pick-up: VOLKSWAGEN AMAROK
5. Ekskluzivni automobil: ASTON MARTIN DB12

VOLVO EX30

Volvo EX30

Prvi kompaktni premijum krosover iz Volvoa je EX30, treći je 100% električni automobil ovog brenda i ujedno njihov najpovoljniji model. Ističe se dometom na struju od 450 km, kvalitetnom izradom, bezbednosnim sistemima i - ovo je Volvo sa najmanjim karbonskim otiskom do danas. Uz to je vrlo udoban i prostran.

BMW 5 SERIES

BMW 5 Series

Nova Serija 5 iz BMW-a se nudi sa velikim izborom motora, preko benzinaca i dizelaša, sve do, prvi put ikad za ovaj model, potpuno električne varijante i5. Osma generacija donosi čitav niz najnaprednijih tehnologija, te nudi prostranu i udobnu kabinu za sve putnike. Uz to, ovo je i prvi BMW koji nudi enterijer od veganskih materijala u svojoj standardnoj opremi.

KIA EV9

Kia EV9

Prvi veliki potpuno električni SUV južnokorejskog proizvođača dolazi sa sedam sedišta. Uprkos dužini od pet metara i upadljivom kockastom dizajnu, Kia EV9 je izuzetno aerodinamična. Takođe se, osim dizajna, ističe upotrebom najmodernije tehnologije, kao i inovativnim ultra brzim punjenjem baterije. Kao dodatna vrednost posmatra se cena koja je vrlo konkurentna upoređujući je sa rivalima iz istog segmenta.

VOLKSWAGEN AMAROK

Volkswagen Amarok

Nova generacija Volkswagen Amaroka predstavlja jedan veliki korak unapred za ovaj model. Sada je udobniji, nudi kvalitetniji enterijer i bogatiju opremu, dok ima bolje terenske karakteristike, kao i veću nosivost nego pre. Za Amarok je spremno čak pet motora koji su prilagođeni svakom tržištu na kome se ovaj pick-up prodaje.

ASTON MARTIN DB12

Aston Martin DB12

Luksuz, elegancija i performanse definišu novi Aston Martin DB12. Pokreće ga twin-turbo V8 motor koji raspolaže sa 680 KS, dok je najveća brzina 325 km/h, a ubrzanje do 100 km/h iznosi 3,6 sekundi. Najupadljivija promena svakako je u kabini, koja sada donosi potpuno novi dizajn, vrhunski kvalitet i završnu obradu, dok funkcionalnost ovog sportskog automobila nije izgubljena.

O WWCOTY žiriju

Rad žirija u protekloj godini obeležen je praćenjem kretanja trendova na svim tržištima, a koje se okreće ka efikasnijim i više održivim modelima.

“Glasanje nije bilo lako zbog vrlo visokog nivoa na kom su bili svi kandidati", kaže Marta Garcia, predsednica Women's Worldwide Car of the Year žirija. Jedinstvena WWCOTY nagrada ima za cilj da prepozna najbolje automobile i da da glas ženama u automobilskom svetu. Kriterijumi glasanja baziraju se na istim načelima koja zanimaju svakog vozača pri odabiru vozila.

To znači da WWCOTY žiri ne bira 'ženski auto' jer automobili nisu rodno određeni, te takva kategorija ne postoji. Pri odabiru kandidata, testiranjima, analizama i na kraju ocenjivanju, u obzir se uzimaju aspekti kao što su, između ostalog, bezbednost, kvalitet, cena, utisci iz vožnje, uticaj na okolinu i drugi važni parametri za svakog vozača.

Međutim, osim odabira najboljih automobila godine, cilj WWCOTY žirija je daju vidljivost ženama u automobilskom svetu i da doprinesu da se glasovi žena čuju na svim kontinentima jer mobilnost za ženu znači pristup mnogim ličnim i profesionalnim mogućnostima.