Ovi filmski automobili su zaslužili Oskara

Često su pored glumaca glavne zvezde velikog platna i automobili. Ovo ja naša lista najpopularnijih filmskih četvorotočkaša

Veliko platno je jedna magična dvodimanzionalna naprava koja ne prestaje da zaokuplja maštu i interesovanje ljudi. Tokom decenija zahvaljujući njemu mnogi sasvim obični ljudi, potuno isti kao i svi mi, postali su velike legende još za života i još veće posle smrti. Pored ljudi, veliko platno je često u svest publike urezivalo i iluziju o natprirodnim mogućnostima raznih drugih stvari, naravno većina će prvo da pomisli na automobile. Pokušali smo, onako bez nekih većih obaveza, da sastavimo listu “naj kul” filmskih automobila.

smoki i bandit pontiac

Pontiac Trans Am – Smoki i bandit

Svi se sećaju filma Smoki i Bandit (Smokey and the Bandit). Kao deca gledali smo ovaj film otvorenih usta, da bi danas on zbog površnog scenarija i “onako” režije izgledao prilično naivo. Naravno, sve to se ne odnosi na glavnu od svih sporednih uloga – Pontiakov Trans Am. Ovaj automobil je prosto briljirao u svakoj sceni, zasenio je čak i Berta Rejnoldsa. Pomama za modelom Trans Am je u Americi postala tako velika da je u prve dve godine po projekciji filma Pontijak morao da proizvede oko 50.000 primeraka više nego prethodnih godina!

braca bluz dodge monaco

Dodge Monaco – Braća Bluz

Jedini policijski automobil na ovoj listi, Dodž Monako iz danas kultne komedije Braća Bluz (The Bluesbrothers). Istini za volju, popularni Bluzmobil je nekada bio policijski automobil, dok ga kroz film voze dva “kao bajagi” bluz muzičara, a zapravo sitna prevaranta, koje tumače Den Ekrojd (Dan Aykroyd) i Džon Beluši (John Belushi). Interesantna radnja, sulude automobilske akcione scene, veliki broj gostujućih muzičara i fantastična muzika svrstavaju ovaj film u klasike kinematografije. A automobil? Kao takav ništa posebno, najobičniji policijski Dodž iz sedamdesetih. Ipak činjenica da se nalazi na Božijoj misiji spasavanja sirotišta, i da se zamerio Nacistima, svrstava ga među najpoznatije filmske automobile.

goldfinger aston martin

Aston Martin DB5 – Goldfinger

U pitanju je automobil koji se pored ove filmske liste sigurno nalazi na brojnim drugim automobilskim listama, jer je definitivno jedan od najlepših i najpoželjnijih automobila u istoriji. A i u filmu je briljirao uz Šona Konerija (Sean Connery), a posebno je bio zanimljiv arsenal gedžeta kojima je raspolagao. Pomenimo samo rotirajuće registarske tablice i prosipanje ulja po putu da se lakše pobegne poteri, kao i automatske puške, sečiva na točkovima i radar! A da, da ne zaboravimo “naj kul” detalj – katapultirajuće sedište za obračun sa nepoželjnim suvozačem. To je nešto što smo svi bar jednom poželeli da imamo.

taxi peugeot 406

Peugeot 406 – Taxi

Francuzi su nebrojeno puta dokazali da umeju da naprave dobru komediju, ali francuska akciona komedija, što je klasičan holivudski recept, je do pojave filma Taxi zvučalo kao dobra šala. Ko zna koliko je Pežo profitirao posle projekcije ovog filma, kao i svih nastavaka koji su usledili, verovatno ni najrevnosnije rađunovođe ovog francuskog proizvođača ne znaju. Ideja da se prelepi Pežo 406 pritiskom na dugme transformiše u trkački automobil, pa detalj sa stavljanjem trkačkog volana… Neprocenjivo. A kao da im sve to, kao i scene jurnjave po Marseju nisu bili dovoljni, francuski kinematografi i njihovi producenti su odlučili da filmom udare šamar nemačkoj auto industriji, jer ni četa Mercedesa 124 nije bila u stanju da izađe na kraj sa 406-icom. Nemci su se naravno šalili kako su Francuzi morali da snime film kako bi bar jednom njihovi automobili bili bolji…

bullitt mustang

Ford Mustang GT 390 – Bullitt

Još jedan od automobila kojem nije bio potreban film da bi zaslužio kultni staus, ali sam film kombinovan sa izgledom prelepog zelenog kupea i neprevaziđenim šarmom Stiva Mekvina (Steve McQueen) predstavlja pravi opijum za ljubitelje klasičnih automobila. Naravno i Mustang je danas automobil prevaziđen po svim kategorijama, ali scene potpisivanja zadnjih točkova uz oblake dima, kao i nagrađivane scene potere po ulicama San Franciska ušle su u anale kinematografije. Sve podseća na filmove o Prljavom Hariju, samo na malo bolji način i sa jednako “kul” glavnim glumcem.

spijun koji me je voleo lotus

Lotus Esprit – Špijun koji me je voleo

Još jedan automobil iz serijala o najpopularnijem tajnom agentu, a bez njega se nikako ne bi moglo. U pitanju je Lotus Esprit iz 1976. godine, koji je pored Rodžera Mura (Roger Moore) bio glavna zvezda filma Špijun koji me je voleo (The Spy Who Loved Me). Ovaj automobil je, pored Lamborginijevog Kauntača, potpuno promenio filozofiju razvoja sportskih automobila, a kao da su tek tada i ostali proizvođači shvatili da bi automobili zapravo morali da budu moderni. A Esprit je bio ne samo moderan, već je u filmu bio i ispred vremena. Naravno, kultna je scena kada automobil uleće u vodu, da bi se transformisao u podmornicu sposobnu da lansira vođeni projektil koji obara helikopter. Posle ove scene izgledalo je kao da je na velikom platnu izmišljeno sve što može da bude izmišljeno.

povratak u buducnost de lorean

DeLorean DMC-12 – Povratak u budućnost

Iako kao automobil u istoriji možda nije toliko značajan, DeLorean DMC-12 predstavlja možda najuspešniji spoj automobilske industrije i kinematogrfije. Svi se sećamo srebrnog sportskog kupea koji Majkle Džej Foksu (Michael J. Fox) pomaže da otputuje u prošlost i opet se vrati u budućnost. U stvarnosti ovaj automobil je bio daleko od performansi viđenih u filmu. A nezvanično je čak njegov V6 motor od skromnih 130 konja za potrebe snimanja zamenjen snažnijim V8 agregatom iz Poršea 928. Nažalost, filmska slava nije pomogla ni kompaniji DeLorean, ni njihovom automobilu, koji je zabeležio zanemarljiv tržišni uspeh.

pobesneli maks ford falcon

Ford Falcon – Pobesneli Maks

Kada neko u film uloži oko 350.000 dolara, a film zaradi 100 miliona, za to postoje dobri razlogi. Da li je za uspeh Pobesnelog Maksa (Mad Max) koji je snimljen 1979. godine zaslužna režija Džordža Milera (George Miller), gluma tada nepoznatog Mel Gibsona, ili uopšte tematika, nije poznato, ali sasvim je sigurno da deo zasluga pripada i Ford Falkonu, čuvenom presretaču. Moćan izgled, uz malo postapokaliptične šminke kojom je pored automobila obojen i ceo film, bili su dovoljni da Falkon izgradi kultni status. A ideja o kompresoru motora koji se uključuje po potrebi je do te mere cool, da niko nikada nije pomislio kako tako nešto zapravo ne postoji, niti je tehnički izvodljivo. |