Ovo su najbrži serijski električni automobili današnjice

Najbrži električni automobili su vrlo raznoliko društvo. Tu ima jednoseda za koje nikada niko nije čuo, ima dobro poznatih modela, kao i automobila koji mogu da se voze svaki dan

Poznato je da su električni automobili odavno po ubrzanju prestigli modele sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagrevanjem. Možda još nemaju autonomiju kao klasični automobili, ali električni automobili svakako imaju zastrašujuće ubrzanje iz mesta mirovanja.

PROČITAJTE JOŠ: 
Gde u Srbiji možete napuniti električni automobil (Google mape)
Plug-in hibrid, blagi hibrid, klasični hibrid… Šta je šta

Po performasama, bar po ubrzanju, neki su u rangu sa bolidima Formule 1, a zapravo su u pitanju automobili kojima možete decu da odvezete u školu. Namerno smo radi poređenja u listu ubacili sve, čak i one koji ne mogu da se kupe jer su izrađeni u malim serijama. Zbog toga na spisku nema nekih veoma popularnih automobila kao što je na primer Porshe Taycan Turbo S, jer mu za ubrzanje do sto kilometara na čas treba “čak” 2,8 sekundi…

McMurtry Spierling

McMurtry Spierling

Ime za koje nisu čuli ni dobri poznavaoci automobilskih dešavanja. U pitanju je električni jednosed dizajniran samo za brzinu. Proizvodi ga McMurtry Automotive koji je 2016-e osnovao Irac, Sir David McMurtry. Automobil je, po ugledu na Brabham-ovo rešenje iz Formule 1, opremljen ventilatorom koji generiše daunfors. Vozač upravlja radom ovog ventilatora, tako da već iz mesta mirovanja ovaj automobil može da generiše 2.000 kilograma negativnog potiska koji ga “lepi” za asfalt. Zahvaljujući tome ubrzanje do sto kilometara na čas traje manje od 1,5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi samo 240 kilometara na čas.

aspark owl

Aspark Owl

U pitanju je japanski automobil prvi put predstavljen 2017. godine, a serijska verzija prvog od 50 primeraka promovisana je 2019. godine, sa najavljenom cenom od 2,5 miliona evra. Ovaj model pokreće mala lagana baterija od 64 kWh, kombinovana sa četiri motora ukupne snage od 2.000 konja. Rezultat nije izostao – Aspark Owl do sto kilometara na čas stiže za samo 1,69 sekundi i dostiže maksimalnih 400 kilometara na čas. Sa ovoliko snage i malom baterijom, upitna je samo deklarisana autonomija od 450 kilometara.

rimac nevera

Rimac Nevera

I da, ko iole prati dešavanja u auto industriji, možda je očekivao da se Rimac Nevera nađe na prvom mestu. Da, jedan od najbržih serijskih električnih automobila današnjice stiže iz susedne Hrvatske. Snaga modela Nevera je sa “samo” 1.073 KS, sa koliko je raspolagao Rimac Concept One, kod modela Nevera skočila na 1.888 konjskih snaga. Rezultat je impresivan – ubrzanje do sto kilometara na čas traje 1,85 sekunci, dok maksimalna brzina dostiže neverovatnih 415 kilometara na čas. Podatak od kojeg se takođe diže kosa na glavi je da se posle 11,8 sekundi već vozite brzinom od 300 kilometara na čas.

tesla roadster

Tesla Roadster

Najpoznatiji električni automobilski brend Tesla, se sa svojim modelom Roadster nalazi tek na četvrtom mestu. Ovaj električni sportista se do stotke “vuče” dugih 1,9 sekundi, ali zato može da se pohvali maksimalnom brzinom većom od 400 kilometara na čas. Ono po čemu se ovaj automobil izdvaja od prethodnika sa liste je to što je daleko upotrebljiviji u svakodnevnoj vožnji. To važi i za ostale Tesla modele što im je verovatno i donelo najveću popularnost. Tesla Roadster, naime, zahvaljujući masivnoj bateriji od 200 kWh može sa jednim punjenjem da prevali nepunih 1.000 kilometara.

Deus Vayenne

Deus Vayanne

Još jedan od automobila za koji niko ne zna sa sigurnošću kako mu se izgovara ime. U pitanju je australijski brend Deus Automobiles, čiji model Vayanne tek treba da ugleda svetlo dana, a biće proizveden u svega 99 primeraka. Ovaj superautomobil će do sto kilometara na čas da stiže zamanje od 1,99 sekundi, dok bi trebao da dostigne maksimalnu brzinu od 400 kilometaa na čas. Proizvođač obećava motore snage 2.200 KS, ali prvi modeli će na tržištu da se pojave tek tokom 2025. godine. |