DriveGreen magazin - Green je IN

Wider 125 – Jahta sa dizel hibridnim pogonom

Italijansko brodogradilište Wider je poznato po tehnički napradnim kreacijama, prvenstveno na polju pogona. Hibridna tehnologija nije novost za ovog proizvođača, a model 125 je samo još jedan primer ove prakse

Wider 125 – Jahta sa dizel hibridnim pogonom

Italijansko brodogradilište Wider je poznato po tehnički napradnim kreacijama, prvenstveno na polju pogona. Hibridna tehnologija nije novost za ovog proizvođača, a model 125 je samo još jedan primer ove prakse

Italijanski Wider je nedavno napravio i prodao u Americi prvi primerak superjahte Wider 125. Ovo plovilo je napredno u mnogo aspekata, a pored veoma atraktivnog dizajna odlikuje ga i tehnočki napredan sistem pogona. Ova jahta, naime, iz sveta automobilizma pozajmljuje popularnu hibridnu tehnologiju.

wider 125 hibridna jahta 1

Pitanje je koliko ona zaista doprinosi smanjeju zagađenja, jer brod je skuplji za proizvodnju, ima veću masu, a i same baterije podižu ukupnu emisiju ugljendioksida tokom procesa njihove proizvodnje, a i kasnije kada dođe vreme za njihovu zamenu.

Naravno, primena hibridne tehnologije, ikako neće spasiti planetu, sigurno će pomoći kompaniji Wider da proda još poneki brod više, jer kupci dubokog džepa itekako vole inovativne tehnologije i uživaju u činjenici da poseduju nešto što drugi nemaju.

wider 125 hibridna jahta 3

A tu su i konketni benfiti. Naime, kada se kreće na stuju, Wider 125 ne proizvodi nikakvu buku ni vibracije, tako da je boravak u brodu prijatniji. Takođe, u bilo kojoj mondenskoj marini ovo plovilo će biti prava atrakcija dok manevriše u potpunoj tišini.

wider 125 hibridna jahta 2

Ipak, stiče se utisak da se povećana masa zbog dopunske hibridne tehnologije nije dobro odrazila na performanse. Maksimana brzina iznosi 14 čvorova, što je nepunih 26 kilometara na čas. Pri brzini od 12 čvorova Wider 125 može da prevali 2.600 nautičkih milja, što je oko 4.800 kilometara. Vožnja ekonomskom brzinom od 10 čvorova, što je 18,5 kilometara na čas, omogućava da se dobaci do autonomije od 3.200 nautičkih milja, odnosno oko 6.200 kilometara.

wider 125 hibridna jahta 7

Dizajn plovila je besprekoran, sa karakterističnim pramcem koji kreira jasno prepoznatljivu siluetu, ali ni uređnje unutrašnjosti ne zaostaje. Putnicima su na raspolaganju četiri apartmana sa odvojenim kupatilima, dok i posada ima na raspolaganju tri dvokrevetne kabine koje imaju direktnu vezu sa motorskim prostorom. Ovakvo uređenje omogućava maksimalnu privatnost za putnike, ali i posadi olakšava obavljanje svakodnevnih dužnosti. |