DriveGreen magazin - Green je IN

Da li se nazire kraj SUV ere u automobilskom svetu?

Ako je verovati onome šta za britanske medije kaže prvi čovek Citroena Vincent Cobée, SUV klasa je na vrhuncu svoje moći u ovom trenutku, a u bliskoj budućnosti će popularnost SUV modela neumoljivo da opada

Po rečima Cobée-a, SUV klasi će doći glave niko drugi do elektrifikacija automobilske industrije. Prva pomisao je, svakako, zašto bi električni automobili označili kraj SUV klase, kada su u ovom trenutku upravo električni SUV modeli najpopularniji? Po rečima prvog čoveka Citroena, ekonomičnost je ključ svega i glavni neprijatelj SUV klase.

U vreme kada su SUV automobile pokretali benzinski i dizel motri autonomija nikada nije bila stavka o kojoj se razgovaralo. Ponekad bi neko pomenuo potrošnju, ali to nije bilo nešto što bi zabrinjavalo većinu kupaca. Kod baterijskih električnih automobila se sve “vrti” oko autonomije.

Po rečima prvog čoveka francuskog proizvođača, kod električnih automobila aerodinamika igra ključnu ulogu. Razlika između loše i dobre aerodinamike se kod električnog automobila “meri” sa oko 50 kilometara autonomije. Aerodinamika SUV modela sa povišenim klirensom, ma koliko bila dobra, je u poređenju sa ekvivalentnim sedanom, lošija i za do 80 kilometara ukupne autonomije.

elektricni suv cena 4

U ovom trenutku proizvođači taj problem nadoknađuju ugradnjom većih baterija. Ipak, kada električni automobili zažive u još većem broju veličina baterije neće moći da prođe “nekažnjeno”. Naime, pojaviće se brojne norme i kazneni poeni i slična pravila koja će proizvođači automobila morati da ispune kako bi bili konkurentni.

Takođe, trend je da se baterija zbog rasporeda prostora, kao i snižavanja težišta automobila ugrađuje u pod vozila. Pitanje je koliko ima smisla ugrađivati sve veće baterije u po vozila, ako je taj pod dodatno već izdignut od asfalata, što je slučaj sa SUV modelima.

Činjenica je da je čak 50 odsto prodatih automobila u Evropi u ovom trenutku u SUV ili krosover klasi, a Vincent Cobée priznaje da ga ti podaci u ovom trenutku donekle demantuju u njegovim tvrdnjama, ali je takođe uveren da za SUV segment nema budućnosti u eri električnih automobila.

elektricni suv cena 3

Po njegovim rečima, sedamdesetih godina prosačan auto je imao masu od oko 700 kilograma. Danas je dvostruko teži, a ide se ka tome da u skorijoj budućnosti prosečan automobil meri dve tone. To znači da ćemo iste dnevne obaveze da završavamoautomobilom iste upotrebne vrednosti koji je tri puta teži, a sve to pod izgovorom da težimo “zelenijem” transportu.

Teorija koju je izneo gospodin Cobée je vrlo interesantna i ima logična utemljenja. Ipak, čini se da automobilska industrija i kozumentsko društvo neretko funkcioniše po pravilima koja se sve samo ne logična i zdravorazumska, tako da ostaje da sačekamo i vidimo da li se kraj SUV klase zaista bliži… |