DriveGreen magazin - Green je IN

Green NCAP: Zelene zvezdice za ekološke automobile

Šta je Green NCAP? Koji su najbolje ocenjeni automobili po Green NCAP merilima? Kako Green NCAP ocenjuje automobile i kako se osvajaju “zelene zvezdice”?

Navikli smo da se u automobilskom svetu zvezdice dele kao procena nivoa bezbednosti koji određeni automobil pruža putnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju. Odnedavno, program Green NCAP, kao nezavisna inicijativa, pruža uvid u ekološke parametre novih vozila i pruža podršku u razvoju četvorotočkaša koji su čisti, štedljivi i, generalno, nisu štetni za okolinu. Zvezdicama se nagrađuju modeli i proizvođači koji idu ispod vrednosti koje su propisane zakonskim normama ili preporukama i pružaju odlične performanse u stvarnom okruženju.

sta je green ncap 1

Ukratno, više zvezdica imaju modeli koji su se pokazali dobro u sve tri kategorije: emisija štetnih gasova/čist vazduh, iskorišćenje energije i uticaj na efekat staklene bašte i globalno zagrevanje. U poslednjoj grupi testiranih automobila, pet zelenih zvezdica osvojili su: Lexus UX 300e, Nissan Leaf e+, Ford Mustang Mach-e, Fiat 500, Hyundai Nexo i Volkswagen ID.3.

Uz ove aktivnosti, GreenNCAP nedavno je predstavio i prve rezultate LCA testova – LCA (Life Cycle Assessment) je metod kojim se u obzir uzimaju svi procesi i tokovi energije koji su povezani sa proizvodnjom, korišćenjem i reciklažom primeraka određenog modela, na osnovu kojih se određuje ili procenjuje njegov uticaj na okruženje tokom čitavog životnog ciklusa. U GreenNCAP veruju da sa ovim rezultatima sve više potencijalnih kupaca automobila mogu da analiziraju i ovaj sve važniji segment, na osnovu kojeg mogu da budu više informisani i, ako žele da daju doprinos očuvanju životne sredine, donesu pravi izbor prilikom kupovine vozila.

sta je green ncap 2

Za prvo istraživanje, računati su procenjeni životni ciklusi za 61 model koji je do sad testiran u GreenNCAP programu, u periodu od 2019. do 2021. godine, a u bazi se nalaze vozila svih klasa, veličina i tipova, uključujući konvencionalne modele sa pogonom na benzinske i dizel motore, hibridne i električne automobile. Za komparativne analize, uzet je nominalni životni vek od 16 godina i kilometraža od 240.000 km. Kalkulacija je bazirana na trenutnim procenama potrošnje energije u 27 zemalja EU i Velike Britanije.

LCA analiza trenutno služi samo kao informacija, bez rangiranja ispitanih vozila. Sledeći korak je lansiranje interaktivne platforme, koja će omogućiti korisnicima da uporede parametre između predstavljenih modela. Takođe, trenutno istraživanje ne obuhvata sve parametre u životnom ciklusu vozila, kao što su korišćenje vode, njeno zagađenje ili zagađenje tla, ali je plan da se u budućnosti i ona uključe u kalkulaciju…

Rezultate LCA testiranja pogledajte OVDE  |