DriveGreen magazin - Green je IN

Kako radi hibridni Nissan Qashqai e-POWER

Novi Nissan Qashqai e-POWER će biti prvi model u Evropi opremljen Nissanovim jedinstvenim e‑POWER pogonskim sistemom. Ekskluzivan za Nissan i ključna komponenta u strategiji inteligentne mobilnosti kompanije, sistem e-POWER predstavlja jedinstven pristup elektrifikaciji tako što čini svakodnevnu vožnju prijatnom i efikasnom.

Nissanovo istraživanje je pokazalo da evropski vozači krosovera provode više od 70% svog vremena vozeći u gradskim i prigradskim područjima. Istraživanje takođe pokazuje vozači smatraju kako odabir ekološkog vozila znači odricanje od uživanja u vožnji.

kako radi nissan qashqai hybrid e power 02

Da bi odgovorio na ovaj trend, Nissan je razvio sistem e-Power, posebno prilagođen potrebama evropskih kupaca. On nudi optimalnu efikasnost uz zadovoljstvo u vožnji koje pružaju EV zahvaljujući kombinovanju dve Nissanove specijalnosti: naprednoj tehnologiji baterija i motora, plus inovativnom motoru sa unutrašnji sagorevanjem varijabilnog stepena kompresije.

Kao takav e-Power je idealna tehnologija za one koji ne mogu ili ne žele da odvoje vreme za punjenje pomoću kabla, ali se svakodnevno suočavaju sa gradskom ili prigradskom vožnjom i koji su spremni da naprave prvi korak ka prelasku na potpuno EV u budućnosti.

Drugačiji hibrid - Točkove pokreće isključivo električni motor

Sistem e-POWER se sastoji od baterije velike izlazne snage koja je dopunjena varijabilnim stepenom kompresije 1.5-litarskog trocilindričnog benzinskog motora sa turbopunjačem koji proizvodi 156 KS, generatora za struju, invertera i elektromotora od 140 kW slične veličine i izlazne snage kao u Nissanovim električnim vozilima. Benzinski motor generiše električnu energiju koja se može preneti preko invertera do baterije, elektromotora ili oboje, u zavisnosti od potrebe.

kako radi nissan qashqai hybrid e power 03

Ono što izdvaja ovaj pogonski sklop je to što je električni motor jedini izvor pogona za točkove, pa je njegov odgovor trenutan i linearan. Ovo predstavlja privlačnu alternativu tradicionalnim hibridima gde vozači moraju da prihvate nedostatke svojstvene vozačkom iskustvu.

Nasuprot tome, sistem e-POWER novog vozila Qashqai je zamišljen tako da pruži prijatno, lagodno i glatko iskustvo vožnje koje se može uporediti sa električnim vozilom, ali bez potrebe zaustavljanja radi punjenja.

Tehnologija e-POWER je već proverena i dokazana

Sistem e-POWER je prvi put predstavljen 2017. godine u Japanu na kompaktnom porodičnom automobilu Note koji je postao najprodavaniji japanski automobil u 2018.

Da bi odgovorio potrebama evropskih kupaca koji se svakodnevno suočavaju sa izazovima u gradskoj ili prigradskoj vožnji, sistem e-POWER je značajno unapređen za novi Qashqai.

U vozilu Note radi se o primenjenom 1.2 trocilindričnom benzinskom motoru (80 KS), punjenju baterijske jedinice i ukupnoj izlaznoj snazi od 95 kW (127 KS). Za Evropu nadograđen je na 1.5-litarski trocilindrični benzinski motor varijabilne kompresije sa turbopunjačem (156 KS), koji razvija ukupnu izlaznu snagu od 140 kW (188 KS).

kako radi nissan qashqai hybrid e power 4

Prednost e-POWER sistema je u tome što motor radi u svom optimalnom opsegu i najboljem stepenu kompresije, što dovodi do superiorne efikasnosti goriva i nižih emisija CO2 u poređenju sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i uglađene vožnje zahvaljujući smanjenoj buci motora. Dodatna prednost je minimalni uticaj koji će e-POWER imati na kvalitet vazduha u gradovima.

"Zahvaljujući potpuno elektromotornom pogonu, nema kašnjenja u isporuci obrtnog momenta kao što može biti slučaj kod tradicionalnih hibrida"

Zahvaljujući potpuno elektromotornom pogonu, nema kašnjenja u isporuci obrtnog momenta kao što može biti slučaj kod tradicionalnih hibrida gde može doći do naglog porasta brzine motora budući da odgovaraju na zahtev akceleratora za trenutnim ubrzanjem. Trenutni odziv sistema e-POWER pruža jedinstveno i uzbudljivo iskustvo vožnje u svim uslovima.
Da bi se maksimizirale performanse, u situacijama velikog ubrzanja ili velike brzine, kontrolna jedinica za upravljanje energijom u okviru e-POWER sistema može poslati snagu koju generiše 1.5-litarski motor direktno u elektromotor, preko invertera, kako bi se pojačalo snabdevanje električnom energijom koje dolazi iz baterije.Pri usporavanju ili kočenju, kinetička energija se ponovo rekuperira i kanališe nazad u bateriju radi optimizacije efikasnosti.

Tehnologija varijabilnog stepena kompresije

U središtu Nissanovog jedinstvenog e-POWER sistema je 1.5-litarski trocilindrični benzinski motor varijabilne kompresije od 156 KS sa turbopunjačem, razvijen posebno za ovu primenu.

Prvi put primenjeno u Nissanovoj Premium marki Infiniti, sposobnost promene kompresije motora je jedinstvena karakteristika motora sa unutrašnjim sagorevanjem i omogućava mu podešavanje stepena kompresije, dajući optimalne performanse i ekonomičnost u zavisnosti od opterećenja motora.

Uoči njegovog prvog predstavljanja 2018. sa Infiniti, Ward’s, konsultantska kompanija za automobile sa sedištem u SAD, navela ga je među 10 najboljih motora na svetu.

kako radi nissan qashqai hybrid e power 05

Varijacija u stepenu kompresije se kreće između 8:1 i 14:1. To se postiže kretanjem aktuatora koji menja dužinu hoda klipa prema zahtevu za snagom.

Tokom scenarija niske potrošnje energije – kao što je konstantna brzina sa dobrim stanjem napunjenosti baterije – stepen kompresije će biti u višem opsegu što optimizuje potrošnju i emisije. U slučaju velike potražnje za snagom, za punjenje baterije ili direktno napajanje motora, biće aktiviran niži stepen kompresije koji će maksimizirati izlaznu snagu motora. Prelazak između različitih stepena kompresije je besprekoran, bez potrebe za unosom od strane vozača.

“Sistem e-POWER u vozilu Qashqai je jedinstvena Nissanova tehnologija koja stavlja u prvi plan efikasnost i zadovoljstvo u vožnji. U razvoju ovog sistema za Evropu, bili smo posvećeni tome da iskustvo vožnje ne sme biti ugroženo za vozače vozila Qashqai e-POWER. Ova tehnologija, smela pionirska i inovativna, nudi najbolje iz oba sveta i najbolje predstavlja Nissan, stavljajući vozača na prvo mesto,” dodao je David Moss.

Linearan rad motora obezbeđuje nisku potrošnju

Ključ za razvoj sistema e-POWER za Qashqai bila je potreba da se osigura da iskustvo vožnje daje osećaj “povezanosti”, pri čemu brzina benzinskog motora ostaje u relaciji sa brzinom vozila Qashqai na putu. Inženjeri u Nissanovom evropskom tehničkom centru (NTCE) u Velikoj Britaniji i Španiji sarađivali su u razvoju sistema pod nazivom “Linear Tune”.

Ova karakteristika upravlja benzinskim motorom i progresivno povećava brzinu 1.5-litarskog motora kako bi se zadovoljile potrebe motora za energijom dok automobil ubrzava, obezbeđujući da ne postoji “nepovezanost” između onog što putnici doživljavaju u pogledu performansi i zvuka.

Nesrazmernost između brzine motora i brzine na putu je fenomen koji vozače i putnike uznemirava. Na primer, nagli porast broja obrtaja motora bez srazmernog povećanja brzine putnici percipiraju kao frustrirajuće i “nepovezano”. Linearna podešenost na e-POWER to reguliše.

Šta je to e-Pedal?

Kao i model LEAF, novi Qashqai e-POWER dostupan je sa sistemom e-Pedal koji omogućava vožnju samo sa jednom papučicom. Dizajniran da ukloni naprezanje koje se ponavlja tokom stani-kreni gradske vožnje gde vozač često pomera nogu između papučice gasa i kočnice, e-Pedal Step omogućava vozačima da ubrzavaju i koče samo pomoću papučice gasa.

"E-Pedal Step omogućava vozačima da ubrzavaju i koče samo pomoću papučice gasa"

Sistem prvo mora da se aktivira prekidačem na centralnoj konzoli, a nakon uključivanja, papučica gasa će dati ubrzanje kao i obično. Nakon opuštanja papučice gasa, e-Pedal Step će kočiti Qashqai na 0.2g, što je dovoljno da osvetli kočiona svetla i smanji brzinu na “puzajuću” brzinu, a ne potpuno zaustavljanje.

Ovo osigurava da manevri parkiranja pri malim brzinama budu što je moguće glatkiji. Vozači će brzo prilagoditi svoje unose papučicom gasa da održe glatko kretanje, osiguravajući da je gradska vožnja intuitivnija i manje zahtevna. |