DriveGreen magazin - Green je IN

Sve o tipovima punjača za električne automobile

Koje su razlike između AC i DC punjača za električne automobile? Kako funkcioniše kućni punjač, a kako se automobil puni putem kućne utičnice. Kako se baterija električnog automobila puni najbrže, a kada se baterija puni najsporije?

Cela problematika punjenja baterija električnih automobila proističe iz toga što je struja u gradskoj mreži naizmenična (AC), a baterija električnog automobila proizvodi jednosmernu struju (DC), a to znači da mora i da se puni jednosmernom strujom. Da bi baterija mogla da se puni, potreban je pretvarač naizmenične struje u jednosmernu.

vrste punjaca za elektricne automobile cena punjenja ac dc wallbox 7

Svi savremeni električni automobili su opremljeni ovakvim pretvaračima, tako da svaki električni automobil može da se dopunjuje povezivanjem na gradsku električnu mrežu. Ipak, da bi taj pretvarač bio dovoljno snažan, on bi morao morao da ima veliku masu, pa je zbog toga dopunjavanje automobila putem integrisanog automobilskog pretvarača relativno sporo.

Kućna električna utičnica

Ovo je najrasprostranjeniji vid punjenja, dostupan svakome ko živi u kući ili ima garažu. Ujedno, ovo je i najsporiji vid punjenja baterije automobila. Ipak, i pored toga što je dopunjavanje baterije električnog automobila putem povezivanja na kućnu utičnicu sporo, ono je dovoljno za većinu potreba većine vozača. Maksimalna snaga koju možete dobiti iz električne utičnice je 3,6 kV. Kod nekih modela električnih automobila ova snaga punjenja se može smanjiti na 2,2 kV, ako su instalacije stare.

PROČITAJTE JOŠ: 
Da li je održavanje električnog automobila skuplje?
Gde u Srbiji možete napuniti elektrčni automobil (Google mape)
Kako da automobilska baterija traje duže

U principu, zavisno od vozila, dopunjavanjem automobila tokom noći, baterija će se dopuniti dovoljno da se prevali oko 200 kilometara. To je više nego dovoljno za većinu dnevnih potreba prosečnog vozača. To čak znači da automobil ne mora da se dopunjuje svake noći. Inače, punjenje noću u Srbiji je najisplativije, jer tada je aktivna jeftinija tarifa obračuna cene električne energije.

vrste punjaca za elektricne automobile cena punjenja ac dc wallbox 6

Kućni ugrađeni punjači

Punjenje baterije električnog automobila putem kućnog punjača je dobro rešenje ukoliko dnevno prelazite veću kilometražu, ili vam je iz bilo kog drugog razloga u kućnim uslovima potrebno brže punjenje baterije. Kućni punjač može da dopunjuje snagom do 22 kV, što je neuporedivo brže od povezivanja direktno na kućnu utičnicu.

Naravno, pre kupovine i postavljanja kućnog punjača potrebno je raspitati se da li vaše vozilo podržava brže punjenje, jer u protivnom ćete platiti opremu koju ne možete da iskoristite. Takođe, pre kupovine se proverava i da li u kući, odnosno garaži, postoje tehnički uslovi za ugradnju punjača. Cena punjenja je ista kao i povezivanjem na utičnicu, a dopunjavanje je najisplativije vršiti tokom jeftinije tarife električne energije.

Neki modeli kućnih punjača se isporučuju sa kablom za napajanje, a neki imaju samo utičnicu, tako da je potrebno da koristite kabl koji dobijate uz automobil, ali danas je to obavezan deo opreme za svaki električni automobil.

vrste punjaca za elektricne automobile cena punjenja ac dc wallbox 5

Javni AC punjači

Većina javno dostupnih AC punjača podržava punjenje snagom do 22 kV. Prednost AC stanica za punjenje je što su neuporedivo dostupnije i jeftinije od DC punionica. Razlog je taj što je sama tehnologija njihovog instaliranja i proizvodnje mnogo pristupačnija. Nedostatak je naravno to što ne obezbeđuju brzinu punjenja kao brzi DC punjači. Punjenje baterije na AC punjačim predstavlja optimum za svaki električni automobil i njegovu bateriju. Povezivanjem na kućnu utičnicu punjenje je isuviše sporo, baterija je jako dugo u procesu dopunjavanja što nije idealno. S druge strane superbrzi DC punjači takođe nisu idealni, jer zbog njihove brzine zagrevanje baterije je veće, sitem je pod većim oterećenjem, što takođe nije najbolje po životni vek baterije.

Javni DC punjači

DC punjači su način da se daleko najbrže dopuni baterija električnog automobila. Zbog toga se najčešće susreću na auto-putevima, benzinskim pumpama na auto-putevima, jer su to mesta gde većina putnika želi da bateriju električnog automobila dopuni za što kraće vreme.

vrste punjaca za elektricne automobile cena punjenja ac dc wallbox 9

Ovi punjači obezbeđuju veće brzine punjenja jer punjač zaobilazi automobilski pretvarač naizmenične u jednosmernu struju, već direktno puni bteriju “svojom” jednosmernom strujom. Punjenje stoga nije ograničeno snagom pertvarača u automobilu, pa može da bude i brže, ali samo do nivoa koji podržava sam automobil i baterija ugrađena u njemu. Sam automobil uvek ima sve neophodne mere zaštite i do baterije propušta samo onu količinu električne energije koju sama baterija može da prihvati.

Standardno DC stanice imaju snagu od 50 kV. To znači da su najslabiji DC punjači dvostruko snažniji od AC punjača, a snaga ide i do 150 kV, dok je Tesla razvila punjače od čak 250 kV.

Ipak, upotreba DC punjača se preporučuje samo kada ste na putovanju, odnosno kada je bateriju električnog automobila potrebno dopuniti za što kraće vreme, na primer dok se popije kafa. U svakodnevnim okolnostima, dok ste na poslu, u šopingu, ili tokom noći, savetuje se sporije AC punjenje, jer je “zdravije” za bateriju. |