DriveGreen magazin - Green je IN

Tehnički pregled i registracija električnih automobila - Šta je drugačije?

Iako još uvek ne znamo sve procedure ni za standardne automobile sa unutrašnjim sagorevanjem, stižu nam noviteti vezani za automobile na struju. Neki su već kupili električni automobil, drugi razmišljaju o tome, a ima i onih koje zanimaju ove informacije ali ne planiraju još kupovinu.

Među našoj populaciji kreću se razne priče, načuli smo da mnogi govore kako je tehnički pregled i registracija električnih automobila u Srbiji pravi bauk. Da li je to stvarno tako? Ako vas zaista zanima, pričitajte naš članak do kraja i saznaćete proverene informacije.

Prednosti električnih automobila i olakšice pri registraciji

U razgovoru sa mnogim vozačima, najveća prepreka za kupovinu električnog automobila je manjak punjača. To mogu reći samo oni koji se nisu dovoljno raspitali i istražili, jer je broj punjača širom Srbije svakog dana sve veći.

Iako je trenutno cena takvog automobila veća od onog sa unutrašnjim sagorevanjam, treba imati na umu da je to investicija. Takvi automobili su manje zahtevni, manja su ulaganja u održavanje, a takođe potrošnja je dosta niža. Tako da se povrat investicije jako brzo vraća, a pritom ne zagađujete okolinu, prioizvodi znatno nižu buku tokom vožnje i pruža bolje performanse.

Kada smo već kod manjih troškova, ne treba zaboraviti i manju cenu registracije. Kod električnih vozila ne postoji porez na luksuz, možete biti dodatno oslobođeni nekih poreza u zavisnosti od opštine, pa je ukupna cena niža.

Tehnički pregled električnih automobila u Srbiji

Mnoge vozače koji razmatraju kupovinu električnog automobila zanima procedura vezana za tehnički pregled električnih automobila u Srbiji. To je sasvim normalno, zato ćemo vam otkriti proceduru i dati prave informacije.

Važno je odmah da znate da je procedura tokom tehničkog pregleda skoro identična kao kod benzinaca i dizelaša. Cilj tehničkog pregleda je provera ispravnosti svih delova i funkcija na vozilu, kao i da li su svi delovi fabrički. Isto to se proverava i kod automobila na struju.

elektricni auto 2

Naravno, zbog razlike u radu motora razlikuje se malo i sam pregled, ali je suština ista. Pre svega proverava se spoljašnost vozila, da li ima oštećenja i obavezno mora biti čist. Zatim provera svih stakala, retrovizora i svetlosne signalizacije.

Nakon spoljne provere ulazi se u vozilo i sledi pregled točkova, kočionog sistema i nivoa buke. S’ obzirom da nema klasičan motor nema ni provere izduvnih gasova. Ali se zato proverava sistem punjenja baterije.

Registracija električnih automobila u Srbiji

Sve veće su glasine da je jako teško registrovati automobil na struju, pa su mnogi još uvek sumnjičavi kada je u pitanju kupovina elektro automobila. Da li tu priču šire oni čiji posao zavisi od motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili vozači koji nisu dobro informisani, to još ne znamo.

Naišli smo na nekoliko situacija da su majstori prepravljali automobile sa unutrašnjim sagorevanjem, ubacivali elektro motore i hteli tako da ih registruju. Morate znati da to u praksi nije moguće, odnosno jeste, ali su troškovi toliko visoki da se takva zamisao ne isplati.

Automobili sa fabričkim elektro motorima mogu se registrovati u Srbiji sasvim jednostavno. Jedini problem dolazi ako želite da uvezete električni automobil, jer je birokratija jako komplikovana. Ali kada se vozilo uveze, proces tehničkog pregleda i registracije je vrlo jednostavan.

Gde registrovati električni automobil u Beogradu?

Kao što i sami možete primetiti, svako ima neko svoju priču i ne znate kome verovati. Savetujemo vam da se za takve informacije obraćate ljudima koji su u tom poslu, koji imaju proverene podatke. A pored samih informacija, dodatna prednost je ako kod njih možete sve to i uraditi.

Zato vam predlažemo saradnju sa agencijom DON. Jedno mesto za sve potrebe vezane za automobile i druge kategorije vozila. Pored tehničkog pregleda poseduju svoj servis i administrativnu službu za sve pravne poslove. Tako da ćete na jednom mestu završiti kompletnu registraciju bez čekanja u redu.

Sada pravac na njihov sajt don-registracija.com, potražite njihove lokacije i kontakt telefon. Budite slobodni da postavite bilo koje pitanje, centar za podršku će vam rado pomoći. |