DriveGreen magazin - Green je IN

TEST: Land Rover Defender N1 - Plemić, radnik ili avanturista

Do kraja testa Land Rover Defender-a u kargo verziji sa oznakom 90 Hard Top N1 upravo smo se to pitali – da li je ovaj automobil premijum SUV, radna mašina ili ozbiljno terensko vozilo. Na kraju smo došli do samo jednog zaključka – on može da bude sve što se od njega očekuje

Land Rover Defender N1

Do kraja testa Land Rover Defender-a u kargo verziji sa oznakom 90 Hard Top N1 upravo smo se to pitali – da li je ovaj automobil premijum SUV, radna mašina ili ozbiljno terensko vozilo. Na kraju smo došli do samo jednog zaključka – on može da bude sve što se od njega očekuje

Gledan spolja novi Defender pleni aristokratskim šarmom koji su dizajneri uspeli da prenesu sa pretka. Bez imalo preterivanja novi Defender se jednako dobro uklapa u ambijet neke svetske metropole, a lako možemo da zamislimo kao dekor neke od emisija koje nam prenose sve prirodne lepote afričkog kontinenta.

Defender Vinarium 395 1623

Novi Defender je drugačiji od svega ostalog što možete da vidite, na putu i van puteva. A drugačiji je i od prethodnika. U poređenju sa njim novi Defender je zaobljeniji, ali ako se uporedi sa standardima koji danas važe u ovoj klasi, karoserija bi mogla da ponese epitet “kockasta”. Svi prepoznatljivi detalji koji su decenijama krasili starog Defendera su tu, ali u nekoj novoj, modernoj interpretaciji.

Defender Vinarium 20 1614

Kada uđete u kabinu N1 verzije modela Defender postaje jasno da je ipak u pitanju prava radna mašina. Na raspolaganju su vam dva super-udobna sedišta, bogat kokpit, ali tu se sav luksuz završava. Iza se nalazi robustan i prostran tovarni prostor spreman da se izbori sa svim vrstama kabastog tereta.

Defender Vinarium 354 1618

Mi smo ipak odlučili da pažnju posvetimo kabini. Kada je Land Rover svojevremeno najavio naslednika kultnog Defender-a, jasno je bilo da će posle decenija ipak morati da se napravi veći zaokret kada je uređenje enterijera u pitanju.

Defender Vinarium 11 1612

Stoga su tu uglavnom sve tekovine modernog doba, uključujući veliki ekran osetljiv na dodir, ali i savremenu digitalizovanu tablu sa instrumentima. Ipak, moramo priznati da smo bili pomalo iznenađeni, na svu sreću, prijatno. Pre nego što je predstavljen novi Defender, očekivali smo da će on od prethodnika preuzeti samo kultni status, a da će biti komercijalizovan u svakom drugom pogledu. Očekivali smo enterijer mnogo sličniji savremenim premijum automobilima.

Defender Vinarium 07 1610

Land Rover je ipak odlučio da taj deo tržišta pripadne ostalim Land Rover modelima. Novi Defender jeste neuporedivo komforniji za svakodnevnu vožnju od prethodnika, razlika je apsolutno neuporediva, ali je velika i u odnosu na pomenute premijum automobile. Unutrašnjost Defendera je takva da neće odbiti vozače koji ovaj automobil prvenstveno kupuju zbog njegovih terenskih karakteristika. Sve površine sa kojima vozač redovno ima kontakt su na premijum nivou, dok je većina panela ipak grublja i napravljena tako da podnese malo zahtevnije uslove eksploatacije.

Defender Vinarium 100 1699

Pritom, naglašavamo, ne nedostaje udobnosti, samo ovaj automobil ne nudi nivo rafiniranosti koju nude ostali modeli iz game. Jednostavno, imaju potpuno različite namene. Čini nam se da su tu u Land Rover-u napravili pun pogodak. Zaljubljenici u model Defender bi u tom slučaju bili razočarani, a vozači koji očekuju premijum nivo uređenja kabine, sigurno ovaj automobil nemaju na radaru, jer u istom salonu imaju bogat izbor takvih automobila.

Defender Vinarium 542 1653

Posebno nas je oduševio motor od tri litra, šest cilindara i 249 konjskih snaga. Prilikom ubrzavanja Defender se ponaša veoma ubedljivo. Tome doprinosi i veoma dobra osmostepena automatika, ali i činjenica da prilikom ubrzavanja ovaj agregat proizvodi vrlo dopadljiv zvuk. Dakle, tokom vožnje na asfaltu ovaj automobl ne zaostaje mnogo za drumskim premijum SUV modelima, a kada siđe sa asfalta, prednjači u odnosu na njih za dva koplja.

Defender Vinarium 430 1633

Ono što ovaj automobil može u terenskim uslovima vožnje, modeli poput BMW-a X5, pa i “bratskih” Jaguar SUV modela, mogu samo da maštaju. Većina modernih SUV modela ima određene off road karakteristike, ali sve se uglavnom svodi na odlazak na pecanje ili uspon do nekog skijališta. Defender je u stanju da stigne dalje. Mnogo dalje. Njegove terenske karakteristike su u rangu sa najboljima, poput Mercedesove G klase ili Toyote Land Cruiser.

Defender Vinarium 442 1637

Defender je u stanju da savlada najsurovije off road izazove, a da to radi bez prestanka ceo dan, i da pritom ne “spali” kočnice jer neprestanim kočenjem točkova koji proklizavaju simulira blokadu diferencijala. Izazovi kojima smo ga mi podvrgli ni izbliza nisu na nivou onoga šta on može, a teško je opisati sa kojom lakoćom je učinio ono što smo mu mi zadali.

Defender Vinarium 43 1675

Obilazak vinograda vinarije Vinum, prevoz nešto izletničke opreme i nekoliko kartona dobrog vina, sve to nije ni blizu njegovih mogućnosti. Ovaj automobil ko da vapi za pomenutom Afrikom i nekim mnogo većim avanturama i izazovima. Upravo zbog toga smo se pitali da li je ovaj automobil “gospodin”, “radnik” ili “avanturista”… 

Defender Vinarium 353 1617

Zakažite probnu vožnju

Land Rover Defender 90 Hard Top N1

Motor R6, dizel, turbo
Zapremina 2.997 ccm
Snaga 183 KW/249 KS pri 4.000 o/min
Ob. moment 600 Nm pri 1.250 o/min
Transmisija automatska, osam stepeni
Ubrzanje 0-100 Km/h 8,9 s
Maks. brzina 188 km/h
Pogon na sva četiri točka
Dimenzije 5.358 x 2.008 x 1.970 mm
Rezervoar 89 l

Detaljnije informacije o specifikacijama i cenama modela Defender 90 Hard Top N1 potražite ovde

 

Defender Vinarium 534 1651

U poseti – Vinarija Vinarijum, naša fruškogorska avantura

Za upravljačem testiranog Defender-a smo morali da se otisnemo u nešto veću avanturu nego što je bila poseta vinariji Eden u koju smo se zaputili Range Rover Velaro-m. Prava adresa je bila vinarija Vinarijum u Banoštoru, na obroncima Kosmaja. Kako je često zovu “mala vinarija velikog vinograda”, ispunila je sva naša očekivanja.

vinarija vinarium 61

Iako ima daleko poznatijih vinarija, Vinarijum je kod poznavalaca domaće vinske scene cenjena po prvim oranž vinima sa orgnskim sertifikatom u novijoj istoriji domaće vinske scene. Vinarium se gotovo niotkuda pojavila i etiketom Pinoranž 2019 osvojila trofej za Najbolje oranž vino na balkanskom BIWC nadmetanju 2021. godine.

vinarija vinarium 00

Ne smatramo sebe velikim poznavaocima vina, jer ih uglavnom delimo na dobra i loša, ali sva vina koja smo imali priliku da degutiramo, bila ona oranž, bela ili crvena, po našoj skromnoj oceni su vina vrhunskog kvaliteta.

vinarija vinarium 68

Ipak, ono što nas je još više oduševilo je to kako ova vinarija radi. U njeno nastajanje i njen rad se ulaže više truda, ljubavi i znanja nego novca i to se vidi na svakom koraku. To je verovatno i razlog zbog kojeg mnogi ovu vinariju posećuju, jer ona je otovrena za organizovanje degustacija, tim bildinga i sličnih užitaka sa naglaskom na dobrom vinu.

Defender Vinarium 594 1661

Od degustacione sale mnogo je interesantnija organizacija piknika u kojoj smo i mi učestvovali. Malo smo pomogli, a mnogo više uživali. Posle piknika vraćamo se do vinarije da doručkujemo domaće kobasice, kulen, slaninicu, razne sireve, pa malo hladnog pečenog mesa uz sveže vino Župljanka 2022 koje besprekorno pokriva sve te zalogaje. Više od toga u vinu i hrani, čini nam se, ne može da se uživa… |