DriveGreen magazin - Green je IN

TEST: Renault Megane Conquest E-Tech – Ekonomičnost i snaga

Modelom Megane Conquest Renault je tržištu prvi ponudio nešto pristupačniji SUV kupe izvan premijum klase. Sada je ovaj mode u E-Tech verziji dostupan i sa naprednim i ekonomičnim hibridnim pogonom

Renault-Megane-Conquest-E-Tech
Renault Megane Conquest E-Tech

Modelom Megane Conquest Renault je tržištu prvi ponudio nešto pristupačniji SUV kupe izvan premijum klase. Sada je ovaj mode u E-Tech verziji dostupan i sa naprednim i ekonomičnim hibridnim pogonom

Kada bi trebalo nabrojati pet evropskih proizvođača koji su naviše svojim inovacijama menjali ustaljene norme, Renault bi morao da se nađe među njima. Ovaj francuski proizvođač je naročito poznat po tome da kreira nove klase automobila, kao što je svojevrmeno bio jedan od “glavnih krivaca” za eksploziju klase monovolumena.

renault megane conquest 6

- Kakva je prostranost kompaktnog renault-ovog SUV kupea?
- Da li je Renault-ov inovativni hibridni pogon dorastao konkurenciji?

Ovaj put Renault nije otkrio toplu vodu, jer klasa SUV kupea već postoji, ali do sada se niko nije odvažio da ovaj poularni segment ponudi izvan premijum klase. Postoje SUV modeli koji nedvosmisleno ističu sportski karakter, ali niko još nije predstavio tipičan SUV kupe model, a da je relativno pristupačan.

renault megane conquest 5

Odnedavno na našem tržištu je dostupna i E-Tech, odnosno hibridna verzija ovog modela, a kako u ponudi od početka nema dizela, ovo je idealna opcija za sve one koji u prvi plan stavljaju ekonomičnost. Nažalost cena nije na listi aduta. U trenutku pisanja ovog teksta Megane Conquest E-Tech košta 37.690 evra, u šta treba uračunati olakšicu od 2.500 evra za hibridnu subvenciju.

PROČITAJTE JOŠ: 
Novi Renault Austral predstavljen u Srbiji, poznata i cena
TEST: Peugeot 308 SW – Vraća veru u karavane

renault megane conquest 7

Ali krenimo od onog najočiglednijeg kada je Megane Conquest u pitanju, a to je dizajn. Atraktivnost je definitivno jedan od osnovnih aduta modela Megane Conquest. Prednji deo je stilizovan u skladu sa imenom, jer prednje svetlosne grupe nedvosmisleno podsećaju na aktuelnu verziju modela Megane. Isto važi i za zadnji deo karoserije, koji krase izdužene spojene svetlosne grupe.

renault megane conquest 3

Treba napomenuti i to da, iako je ovaj model poneo ime Megane, on platformu zapravo deli sa modelima Captur i Clio. Istina, ta platforma je produžena, tako da Megane Conquest ima ukupnu dužinu od 4,6 metara i međuosovinsko rastojanje od čak 2,7 metara. To nikako nije u klasi modela Clio.

renault megane conquest 9

Pitamo se kako su se sve ove promene i neobičan oblik karoserije odrazili na ponudu prostora… Ulazak u automobil otkriva da novitet u Renault gami ima pomešan genetski kod. Naime, kokpit je preuzet iz modela Clio i Captur, ali je prostranost ipak mnogo veća.

renault megane conquest 14

Na prednjim sedištima ima dovoljno prostora, a komotno na zadnjoj klupi mogu da se voze i odrasli putnici visine 190 centiemtara. I to nije sve – iza zadnje klupe se nalazi prtljažnik rekordne zapremine 480 litara (513 kod verzije bez hibridnog pogona), što je u klasi karavana C segmenta.

renault megane conquest 10

To što Megane Conquest osnovu deli sa modelima Clio i Captur ima još dobrih strana, a to je i organizacija kokpita. Instrumenti su potpuno digitalizovani, a centralnim delom dominira veliki uspravno orijentisani ekran osetljiv na dodir kojim se rukuje veoma atraktivnim, preglednim i dobro organizovanim multimedijalnim sistemom. U standardnoj verziji ovaj ekran ima dijagonalu sedam inča, a u testiranom modelu se našao veći od 9,3 inča, koji ima vertikalnu orijentaciju.

renault megane conquest 13

Iako je tu veliki monitor, vozaču se na raspolaganju nalaze i veoma praktične manuelne komande klimatizacije. U dnu se nalazi veoma atraktivna ručica automatske transmisije. Dobra vest je da je automatski menjač standard, bez obzira na pogon i nivo opremljenosti, a manuelne transmisije nema u ponudi. Naravno, kod hibrida se automatika podrazumeva.

renault megane conquest 12

Tabla sa instrumentima se nudi u nekoliko verzija, sa ekranima dijagonale 4,2 inča, sedam ili 10,2 inča. Tu nema mnogo iznenađenja, jer Renault već odavno nudi kvalitetne instrumente, koji su u isto vreme i atraktivni, ali, što je još važnije, funkcionalni i pregledni. Ni Megane Conquest nije izuzetak.

renault megane conquest 11

Ono što nas je najviše interesovalo je kako se ovaj dobro poznati automobil ponaša sa hibridnim pogonom. Prvi utisak je više nego pozitivan. Bešumno kretanje pri malim brzinama i tokom manevrisanja na parkinzima nam se itekako dopalo i savršeno se dopunjuje sa tradicionalnom Renault-ovom udobnošću.

renault megane conquest 2

U vožnji hibridni pogon obezbeđuje solidne performanse. Pored atmosferskog benzinskog četvorocilindraša tu su dva elektromotora. Manji ima ulogu anlasera i generatora i raspolaže sa 49 KS, dok veći elektromotor raspolaže sa 71 KS.

renault megane conquest 1

Kombinacija dva elektromotora i benzinskog agregata od 1.6 litara rezultuje snagom od 140 konja. Ipak, u praksi utisak je pozitivan. Zahvaljujući asistenciji elektromotora automobil startuje bez zadrške, a odlična su i međuubrzanja. Subjektivni osećaj u vožnji je svakako bolji nego što bi 140 KS moglo da nagovesti.

renault megane conquest 4

Na kraju zaključak je veoma jasan – Renault Megane Conquest E-Tech je odličan hibridni model, koji bez problema može da parira hibrdima koje druge kompanije usavršavaju daleko duže. Naravno, cena je faktor koji će se mnogima isprečiti, ali isti slučaj je kod svih drugih proizvođača koji nude ovako tehnički napredne proizvode.

 

Renault Megane Conquest E-Tech

Benzinski motor R4 benzin
Zapremina 1.598 ccm
Snaga 69 KW/95 KS
Ob. moment 148 Nm
Transmisija automatska
Elektromotor 1: 71 HP
Elektromotor 2: 49 HP
Snaga sistema 106 kw/145 KS
Ubrzanje 0-100 Km/h 10,8 s
Maks. brzina 172 km/h
Pogon na prednje točkove
Dimenzije 4.568 x 1.890 x 1.576 mm
Rezervoar 50 l
Prtljažnik 480 l

Detaljnije podatke o opremi i cenama modela Megane Conquest pronađite ovde